Presentatie Eva Rovers, Boud. Het verzameld leven van Boudewijn Büch

13 november 2016
| | | | | | | |

Na vijf jaar onderzoek presenteert biograaf Eva Rovers op 13 november vanaf 16.00 in de Aula (organisatie: Spui25) haar biografie Boud. Het verzameld leven van Boudewijn Büch. Zij kreeg exclusief inzage in het persoonlijk archief van schrijver, televisiemaker en boekpromotor Büch, wat leidde tot verrassende ontdekkingen. Werd Büch na zijn dood ontmaskerd als leugenaar en fantast; nu blijkt dat aan zijn leven een ingenieus spel ten grondslag lag.

Met zijn tomeloze enthousiasme wist Boudewijn Büch een groot en vooral jong publiek te interesseren voor obscure eilanden, uitgestorven dieren, lang vergeten schrijvers, oude boeken en zijn talloze andere fascinaties. Deze middag wordt daarom – onder de eveneens bezielende leiding van moderator Erik van Muiswinkel – een ode gebracht aan inspirator Büch. Sonja Barend zal biograaf Eva Rovers interviewen over de totstandkoming van de biografie en de ontdekkingen die zij heeft gedaan. Vervolgens halen een aantal sprekers herinneringen op aan de aanstekelijke verwondering van Boudewijn Büch. Abdelkader Benali spreekt over de bijna bezeten manier waarop Büch over Goethe vertelde, waarmee hij zijn kijkers meesleepte in zijn verering van de schrijver. Hoogleraar Boekwetenschap Lisa Kuitert laat zien hoe Boudewijn Büch het oude boek weer nieuwe glans gaf. Diederik van Vleuten werd door Boudewijn Büch op het spoor gebracht van ontdekkingsreiziger Captain James Cook, wat verstrekkende gevolgen had voor zijn boekenverzameling én familiegeschiedenis. Emeritus hoogleraar dierenecologie Jacques van Alphen vertelt hoe Boudewijn Büch de dodo niet alleen aan de vergetelheid ontrukte, maar op onverwachte wijze bijdroeg aan het wetenschappelijk onderzoek naar de dappere loopvogel.

De middag wordt afgesloten met de uitreiking van het eerste exemplaar van de biografie.

Over de sprekers

Jacques van Alphen is emeritus hoogleraar dierenecologie aan de Universiteit Leiden. Hij raakte op de middelbare school bevriend met Boudewijn Büch en was samen met hem lid van het Hortus Gezelschap: een zéér selecte fanclub die jaarlijks in de Leidse Hortus bijeenkwam om het werk van historische wetenschappers te vereren.

Sonja Barend presenteerde ruim veertig jaar lang een waaier aan televisieprogramma’s. In haar praatprogramma’s ging zij geen onderwerp uit de weg en nam ze zelf ook regelmatig stelling. Boudewijn Büch verwierf landelijke bekendheid toen hij 1982 voor het eerst te gast was in Sonja op maandag.

Abdelkader Benali schreef (onder veel meer) de bekroonde romansYasser, De langverwachte en De stem van mijn moeder. Hij presenteerde het boekenprogramma Benali boekt en het culinaire reisprogramma Chez Benali: beide met dezelfde bevlogenheid die de boeken- en reisprogramma’s van Büch kenmerkte.

Lisa Kuitert is hoogleraar Boekwetenschap aan de UvA en mede-oprichter van de Nederlandse Boekhistorische Vereniging. Haar lange lijst publicaties werd vorig jaar verrijkt met Het boek en het badwaterDe betekenis van papieren boeken – een boek dat Boudewijn Büch ongetwijfeld direct aan zijn verzameling zou hebben toegevoegd.

Erik van Muiswinkel is cabaretier en tekstschrijver. Samen met Diederik van Vleuten maakte hij vele cabaretprogramma’s, waaronder het Büchiaanse Antiquariaat Oblomov. Net als Büch is hij een fervent boekverzamelaar die niet bestand is tegen de verleiding van lederen ruggen, exotisch papier en de geur van drukinkt.

Eva Rovers schreef de biografie BOUD. Het verzameld leven van Boudewijn Büch. Zij kreeg exclusief inzage in het persoonlijke archief van Büch, waardoor zij heel nieuw licht kon werpen op dit ongrijpbare fenomeen. Eerder schreef zij de veelgeprezen biografie van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller: De eeuwigheid verzameld.

Diederik van Vleuten was jarenlang cabaretier en televisiemaker. De laatste jaren maakt hij theatervoorstellingen waarin hij de geschiedenis op onnavolgbare wijze tot leven weet te wekken. Hij was en is een groot liefhebber van Büch: ‘Hij maakte mij door zijn ongeremde enthousiasme en zendingsdrift tot een verzamelaar.’

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.

pro-mbooks1 : athenaeum