Talkshow: Fluwelen woede (Velvet rage)

18 december 2019
| | | | |

Hoe komt het dat we als homo's vaker depressief zijn? Waarom spelen seks, uiterlijk en drugs in veel verschillende gayscenes zo'n grote rol? Is zelfdestructie inherent aan de homo? Die vragen bespreekt auteur Alan Downs in de onofficieel verklaarde gay bijbel Fluwelen woede (The Velvet Rage). En woensdag 18 december vanaf 20.00 in het Compagnietheater in Amsterdam spreken Jörgen Tjon a Fong, Nicolaas Veul, Iebele van der Meulen, Bas Kosters en Tofik Dibi erover.

Dit programma is volgereserveerd.

Rondom de lancering van de Nederlandse vertaling Fluwelen Woede organiseert het Compagnietheater in samenwerking met uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en de L'HOMO een talkshow rondom de thema's van het boek. Bekende kunstenaars en denkers gaan met elkaar in gesprek en laten via hun eigen werk zien hoe zij dealen met deze gay-issues.

Als je als homo niet op een bepaald punt in je leven één of meerdere momenten van schaamte rondom je homoseksualiteit hebt gevoeld ben je waarschijnlijk één van de weinigen. Zelfs in een maatschappij die voor veel groepen toleranter naar homo's is dan ooit (let op: tolerant is niet hetzelfde als acceptatie of normalisering) internaliseert bijna elke jongen of man die in de kast zit of er net uit komt schaamte. Een onvermijdelijk bijproduct van het leven in een heterowereld.

Wat doen we met die schaamte en hoe uit zich die? Auteur en therapeut Alan Downs ontleedt in Fluwelen Woede drie fases die hij herkende in zijn eigen leven en dat van zijn vrienden en patiënten: fase 1 is een overweldigend gevoel van schaamte; vanaf het moment dat je je realiseert dat je anders bent, ontwikkel je een diepgeworteld gevoel van schaamte. Fase 2 kenmerkt zich door het compenseren van schaamte; homo's ontwikkelen een extra bewijsdrang. Door te excelleren op zoveel mogelijk vlakken, komt er extra bevestiging en waardering. Fase 3 is het terugkeren naar authenticiteit,waarbij er gezocht wordt naar zingeving in de eigen persoonlijkheid.

Tijdens de talkshow gaat moderator Jörgen Tjon a Fong in gesprek met verschillende gasten, waaronder Nicolaas Veul (documentairemaker Pisnicht, The Movie), Iebele van der Meulen (hoofdredacteur L'HOMO), Bas Kosters (modeontwerper) en Tofik Dibi (documentairemaker Acting Straight) en bekijken we gedeeltes van het werk van de gasten. We vieren deze avond met nadruk ons homo-zijn en nodigen iedereen uit zich bij dit gesprek aan te sluiten zonder angst of schaamte. NO SHAMING ALLOWED!

Dit programma is Nederlands gesproken. Aanvullende gasten worden in de komende weken aangekondigd.

'Eerst zitten homo's jarenlang in de kast, vervolgens verdwijnen ze voor de rest van hun leven in de gym. De vraag 'ben ik dik?' wordt bij mij thuis gemiddeld tweehonderd keer per dag gesteld. Alan Downs legt in Fluwelen woede haarfijn uit hoe zelfacceptatie werkt en waarom in de kast zitten kan leiden tot zoiets onschuldigs als een beeldig interieur en een perfect gestyled uiterlijk, maar ook tot seks-, drugs- en drankverslavingen en een zelfmoordcijfer dat vier keer zo hoog ligt als bij heteromannen.' Iebele van der Meulen

'Opgroeien als kind in de heteromaatschappij kan diepe impact hebben op je ontwikkeling en zelfbeeld. Het is belangrijk dat we ons bewust worden van die impact. Alan Downs’ woorden raakten mij diep omdat ik mezelf herkende en hij mij raakte in iets wat ik vooral verborgen hield voor de buitenwereld: dat ik tot ver na mijn coming out worstelde met mijn eigenwaarde.' Nicolaas Veul

Delen op

23,99
22,99
pro-mbooks1 : athenaeum