Paolo Cognetti: a life in the mountains

11 september 2018
| | | |

In De acht bergen van Paolo Cognetti verhuizen de ouders van Pietro van hun geliefde bergen naar de stad. Zij zijn niet de enige. Meer en meer mensen verhuizen overal ter wereld van het platteland, de dorpen en de bergen naar de stad. Maar hoewel steeds meer mensen in de stad wonen, verlangen vele naar een leven in de natuur. Wat denken mensen te vinden in de bergen? Waarom verlangen we ernaar om alleen te zijn in de natuur? Waarom wil de een de acht bergen beklimmen, terwijl de ander altijd blijft wonen op zijn geboortegrond? Op dinsdag 11 september (20.00 uur) gaan gevierd schrijvers Paolo Cognetti en Tommy Wieringa hierover met elkaar in gesprek.

Tijdens de avond spreken we Cognetti over de thema’s uit zijn boeken De acht bergen en De buitenjongen. We praten over de relatie tussen mens, natuur en leefomgeving, of, zoals Bruno, een van de personages uit De acht bergen het omschrijft: ‘de relatie met de bergen, de rivier, het bos en het meer’. We bespreken het verlangen om alleen te zijn, maar ook de behoefte aan vriendschap.

Schrijver Tommy Wieringa zal deelnemen aan het gesprek. Wieringa is een van Nederlands grootste schrijvers. Zijn laatste roman De heilige Rita gaat over een vader en een zoon, en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp.

Tijdens de avond worden er teksten voorgedragen door acteurs.

Paolo Cognetti is een Italiaanse schrijver en documentairemaker. Hij woont zowel in de stad als in zijn blokhut op de toppen van de Italiaanse bergen. De Acht Bergen betekende zijn definitieve doorbraak in Italië. De rechten van het boek werden nog voor verschijnen aan meer dan dertig landen verkocht. Het boek werd zowel met de Premio Strega Giovani als met de prestigieuze Premio Strega bekroond.

Tommy Wieringa is een Nederlandse schrijver. Zijn werk wordt overal ter wereld vertaald. Tot zijn oeuvre behoren o.a. de romans Joe Speedboot (2006), met deze roman brak hij door bij een groot lezerspubliek, Dit zijn de namen (2012), waarmee hij de Libris Literatuurprijs won en De heilige Rita (2017) waarvoor hij wederom genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs.

Redactie en moderatie: Ianthe Mosselman

Voertaal: Engels

Let op, dit programma wordt georganiseerd door De Balie maar vindt plaats in het DeLaMar Theater (Marnixstraat 402). Zie de website van De Balie voor meer informatie en tickets.

pro-mbooks1 : athenaeum