Jubileumsymposium 100 jaar Psychoanalyse in Nederland

17 juni 2017
| | | | | | | |

De psychoanalyse bestaat al honderd jaar in Nederland. Wat gebeurt er op de bank bij de psychoanalyticus anno nu en waarin verschilt dat met een eeuw geleden? Welke ontwikkelingen in theorie en techniek heeft de psychoanalyse doorgemaakt? En wat heeft de psychoanalyse te bieden in 2017?

Het jubileumsymposium vindt 17 juni, vanaf 19.30 plaats in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, met Leontine Brameijer, Mohsen Edrisi, Marc Hamburger, Willem Heuves, Joris Luyendijk, Fernanda Sampaio de Carvalho, Peter Verstraten en Annemarie de Wit.

De psychoanalyse ontstond eind 19de eeuw in een periode van stormachtige maatschappelijke, wetenschappelijke en culturele omwentelingen. Freud sprak tot de verbeelding met zijn nieuwe therapie, gebaseerd op theorieën over het onbewuste, dromen, weerstand en kinderlijke seksualiteit. De psychoanalyse was een reactie op de inperkende cultuur en het biologisch determinisme in de psychiatrie. Ze onderscheidde zich door haar nadruk op de vrijheid van denken, voelen en spreken. De vrije associatie werd het voertuig en ideaal van deze vrijheid.

Steeds opnieuw blijkt ons denken echter gedetermineerd te zijn door het verleden en door onbewuste conflicten. We zien het spanningsveld tussen determinatie en vrijheid overal: in maatschappelijke en culturele ontwikkelingen, in de psychoanalytische beweging zelf en dagelijks in de spreekkamer.

U kunt zich aanmelden via de website 100jaarpsychoanalyse.nl/aanmelden-jubileum-symposium, of door een e-mail met uw gegevens te sturen naar jubileumsymposium@100jaarpsychoanalyse.nl. Uw inschrijving is definitief als de kosten overgemaakt zijn op het rekeningnummer IBAN: NL13 ABNA 0500 386951 t.n.v. St. Psychoanalytische Congressen, onder vermelding van: Symposium. U krijgt een e-mail ter bevestiging van uw inschrijving. Als deelnemer krijgt u gratis het boekje “Fokke & Sukke aan de praat”, een special voor het jubileumjaar van de psychoanalyse.

Voor wie?

Het symposium is bedoeld voor psychotherapeuten, klinisch psychologen, GZ-psychologen, psychiaters, psychoanalytici (of hiervoor in opleiding), studenten en andere geïnteresseerden.

Kosten

Het inschrijfgeld bedraagt € 150,- (inclusief Fokke & Sukke special, lunch en borrel na afloop). Studenten betalen € 85,-.

Let op: Studenten die zich ook voor de Psychoanalyse Summer University inschrijven kunnen gebruik maken van een dubbele korting. Zij betalen € 45,- voor het jubileumsymposium en krijgen ook 50% korting bij inschrijving voor de Summer University.

Annulering

Is mogelijk tot 20 mei 2017. Reeds betaald inschrijfgeld wordt dan gerestitueerd na aftrek van € 20,- administratiekosten.

MINDBOOKSATH : athenaeum