Bloomsbury Revisited met Anjette van de Ven (afgelast)

26 maart 2020
| |

Op donderdag 26 maart van 20.00 tot 22.00 uur geeft kunsthistorica Anjette van de Ven een lezing over het werk van de Bloomsbury-kunstenaars en de producten van de Omega-workshops in de Openbare Bibliotheek aan het Oosterdok in deel 3 van de miniserie Bloomsbury Revisted.

Kaarten

We maken kennis met het werk van Vanessa Bell, Duncan Grant, de inrichting van hun kunstenaarshuizen en de producten van de Omega-workshops. We bestuderen de wijze waarop de Bloomsbury-kunstenaars het aangename van mooie voorwerpen en menselijke betrekkingen vertalen naar hun werk. Ze maken een kunst van decoratieve, esthetische zuiverheid, grotendeels verwijderd van de sociale werkelijkheid. 

Vanessa Bell en Virginia Woolf worden Victoriaans streng opgevoed tot keurige dames, maar koesteren al op jonge leeftijd hun eigen dromen. Vanessa wil schilderen en Virginia schrijven. Na het overlijden van hun ouders kopen ze een huis in de Londense wijk Bloomsbury waar schrijvers, denkers en kunstenaars elkaar ontmoeten. In Londen en in de huizen erbuiten, zoals Charleston, zorgt de exclusieve groep voor vernieuwende opvattingen. De onconventionele levenswijze en de seksuele moraal van de intellectuelen is voor veel Engelsen een schok. Tot deze omgeving voelen ook de kunstcritici en schilders Roger Fry en Clive Bell zich aangetrokken. 

Het werk van de Bloomsbury-kunstenaars wordt geplaatst binnen de ontwikkeling van de Engelse avant-garde in de jaren van intense activiteit vóór de Eerste Wereldoorlog. In de kunstgeschiedenis begint de twintigste eeuw in Engeland meestal in 1910, het jaar waarin Roger Fry de tentoonstelling "Manet en de Postimpressionisten" opent. De Britten worden geconfronteerd met grotere directheid, onverwachte gezichtspunten en een nadruk op formele uitgangspunten. Londen is geschokt. De kennismaking met de avant-garde van het vasteland laat zien hoe anders vooral de Franse traditie is.

Programma in OBA Forum (6e etage), na afloop is de bar in de Theaterfoyer geopend en verzorgt Het Martyrium de boekverkoop.

Deze lezing maakt deel uit van een miniserie. Zie voor meer info oba.nl/bloomsbury

OBA Oosterdok | Oosterdokskade 143 | 1011DL Amsterdam
T: 0205230900 | [email protected]

Delen op

18,99
29,99
24,99
pro-mbooks1 : athenaeum