Elementair Uurtje: Dierenrechten

30 november 2016 tot 30 november 2016
| |

Op 30 november vanaf 17 uur vindt er in Spui25 in samenwerking met uitgeverij Amsterdam University Press het Elementair Uurtje plaats, dit keer over dierenrechten. U bent van harte welkom!

 

Hebben dieren ook rechten? Een actuele en tegelijkertijd eeuwenoude vraag. Mensen houden van dieren: als gezelschap, om te vertroetelen en om naar te kijken. Maar wij eten ze ook op en gebruiken ze om er geld mee te verdienen. Kan dat allemaal zomaar? Een Elementair Uurtje met Dirk-Jan Verdonk & Janneke Vink.

Met de regelmaat van de klok zijn er debatten over dierenrechten in politiek en samenleving – of het nu is over onverdoofd slachten, megastallen, de plezierjacht, het dragen van bont of het produceren van dieren voor hun vlees. Auteur Dirk-Jan Verdonk combineert zijn academische kennis met zijn praktijkervaring om de lezer rond te leiden op een verrassende reis door het verleden, heden en toekomst van de morele positie van dieren  in de theologie, filosofie, wetenschap, politiek en recht. Nederland vormt daarbij het vertrekpunt, maar ook België en de wijdere Europese en internationale context komen aan bod. 

Dirk-Jan Verdonk geeft een minicollege en gaat in gesprek met promovenda Janneke Vink.

Over de sprekers

Dirk-Jan Verdonk is historicus en dierenbeschermer. Zijn boek Het dierloze gerecht werd bekroond met de Erasmus-studieprijs. Hij is als Hoofd Programma's verbonden aan het Nederlandse kantoor van World Animal Protection en voorzitter van de Dierencoalitie, een samenwerkingsverband van vijftien dierenwelzijnsorganisaties. 

Janneke Vink (moderator) is docent rechtsgeleerdheid en promovenda op het gebied van dieren, democratie en recht aan de Universiteit Leiden. In haar dissertatie onderzoekt zij de politieke en juridische positie van dieren in democratische rechtsstaten. Behalve docent en promovenda is Janneke ook gastdocent voor de minor Human Evolution in Leiden, redacteur van het Leiden Law Blog en mede-oprichter en bestuurslid van Minding Animals The Netherlands

Elementair Uurtje

Hoe zit dat nu eigenlijk? Een vraag die we ons vaak genoeg stellen, maar waar we niet altijd de tijd voor hebben om het uit te zoeken. SPUI25 en uitgeverij AUP organiseren de programmareeks ‘Elementair Uurtje’, geïnspireerd op de boekenreeks Elementaire Deeltjes, een serie handzame inleidingen over diverse actuele onderwerpen en klassieke thema’s, geschreven door dé experts op dit gebied.

Elk ‘Elementair Uurtje’ is ingedeeld volgens een overzichtelijk, vast patroon. Het begint met een minicollege van 20 minuten door de auteur van het Deeltje. Vervolgens wordt hij of zij gedurende nog eens 20 minuten geïnterviewd door een jonge onderzoeker of journalist. De laatste 20 minuten na het vraaggesprek worden besteed aan brandende vragen uit de zaal. Na een uur ben je helemaal bijgepraat over het onderwerp.

Ook bijzonder: de eerste 10 aanmeldingen krijgen het boekje gratis thuisgestuurd. Zo is het Elementair Uurtje niet alleen de perfecte introductie, maar ook de ultieme gelegenheid om de auteur al je vragen te stellen naar aanleiding van het boek.

De voertaal van de lezingen is Nederlands, tenzij anders vermeld. Het boekje zal tijdens het programma bij Spui25 verkrijgbaar zijn.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.


AANMELDEN

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum