Geloof alleen je eigen ogen

11 april 2017 tot 11 april 2017
| | | | | |

De beroemde verzameling preparaten van de Amsterdamse arts Frederik Ruysch (1638-1731) is tot nu toe vooral bekeken als versierde anatomie. In dit programma kijken we opnieuw naar de preparaten naar aanleiding van het boek Geloof alleen je eigen ogen. Een actuele kijk op de anatomische preparaten van de Amsterdamse arts Frederik Ruysch (1638-1731).

Precies driehonderd jaar geleden, in 1717, kocht tsaar Peter de Grote de unieke collectie anatomische preparaten van Frederik Ruysch. Gedurende zijn leven had Ruysch duizenden preparaten van dieren en mensen vervaardigd, met een techniek die hij geheimhield. Van de oorspronkelijke collectie van Ruysch is meer dan de helft in goede staat in de Kunstkamera in Sint Petersburg bewaard gebleven.
Dat Ruysch veel meer was dan een vakman die dood weefsel mooi kon etaleren, blijkt uit het gezamenlijk onderzoek van de zeven auteurs van Geloof alleen je eigen ogen. Deze Nederlandse en Russische deskundigen hebben voor het eerst in al die jaren de preparaten met een medische blik bekeken en zijn daarbij tot nieuwe inzichten over het werk van Ruysch gekomen. Zo laten ze zien dat hij zijn tijd in een aantal opzichten ver vooruit was.

Na een introductie door historicus Luuc Kooijmans, die ook de inleiding van het boek schreef, verzorgen drie auteurs van het boek korte lezingen. Cisca Griffioen spreekt over 'matchen', het vinden van een preparaat in Sint-Petersburg dat één op één overeenkomt met de beschrijvingen van Ruysch, Willem Mulder over het conserveren van de anatomische preparaten van Frederik Ruysch en Otto Bleker over de genitale zwellichamen ​van man en vrouw. De sprekers illustreren hun korte voordrachten met grote foto's van de Ruysch-preparaten uit Rusland. Uitgever Liesbeth de Vries modereert de avond.

Over de sprekers

Luuc Kooijmans is historicus en biograaf van Frederik Ruysch (De Doodskunstenaar). Hij schreef de inleiding voor Geloof alleen je eigen ogen.
Cisca Griffioen is anatoom bij het AMC, en auteur van 'Frederik Ruysch en het bewegingsapparaat' in Geloof alleen je eigen ogen.
Willem J. Mulder, oud-conservator Utrechts Universiteitsmuseum, is auteur van 'Het conservatieproces van de preparaten van Frederik Ruysch' in Geloof alleen je eigen ogen.
Otto Bleker, is gynaecoloog bij het AMC, auteur van 'Frederik Ruysch' preparaten van de geslachtsorganen en de zwangerschap' in Geloof alleen je eigen ogen.
Liesbeth de Vries, moderater van het evenement en uitgever bij Uitgeverij Lias.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum