150 Psalms met Tom Holland - De Balie in TivoliVredenburg

01 september 2017
| | | | | |

Op 1 september begint om 19.30 het openingsweekend van 150 Psalms - georganiseerd door De Balie - in TivoliVredenburg Utrecht. 

Voor tickets (zowel passepartouts als losse tickets voor de concerten of lezingen) zie de website 150psalms.com of oudemuziek.nl.

Hoe kunnen de eeuwenoude psalmen ons vandaag de dag inspireren om na te denken over complexe actuele kwesties zoals de wereldwijde vluchtelingencrisis of de onzekere toekomst van Europa? Deze vraag staat centraal tijdens het 150 Psalms-premièreweekend in TivoliVredenburg Utrecht waarvoor De Balie, het Nederlands Kamerkoor, Festival Oude Muziek en Creative Court de handen ineen slaan.

In het weekend van 1 en 2 september zullen 4 wereldberoemde koren – The Tallis Scholars, Trinity Wall Street Choir, het Noors Solistenkoor en het Nederlands Kamerkoor - 150 psalmen opvoeren van 150 verschillende componisten uit 1000 jaar koormuziek. De Balie verzorgt twee bijzondere lezingen en twaalf inleidingen. Op 1 september om 19.30 deelt de meermaals bekroonde historicus en auteur Tom Holland zijn unieke blik op de psalmen. Op 2 september om 19.30 geeft de wereldberoemde filosoof, historicus en voormalig politicus Michael Ignatieff de psalmen nieuwe betekenis.

Ramsey Nasr, Désanne van Brederode en Oek de Jong geven inleidingen op de twaalf concerten. Zij geven telkens een bijzondere boodschap mee waarmee de luisteraar op een andere manier naar de concerten kan luisteren.

Tom Holland is een Britse historicus en auteur van diverse populaire historische bestsellers over de Oudheid en Middeleeuwse geschiedenis. Voor zijn boeken Rubicon: The Triumph and Tragedy of the Roman Republic (2003), Persian Fire (2005) en In the Shadow of the Sword(2012) ontving hij verschillende belangrijke prijzen. Holland presenteert het populaire BBC Radio4-programma Making history en schreef en presenteerde verschillende televisiedocumentaires over talloze onderwerpen: van religie tot dinosauriërs. Dit jaar maakte hij een belangrijke maar controversiële documentaire over de roots van ISIS waarvoor hij grote risico’s nam door op ISIS terrein te filmen. Met zijn zeer rijke historische en religieuze kennis zal Tom Holland zijn unieke blik op de psalmen met het publiek delen en op onnavolgbare wijze verbinden met actuele maatschappelijke kwesties.

Na het premièreweekend in Utrecht zal 150 psalms doorreizen naar het Klara festival in Brussel en het Lincoln Centre in New York.

pro-mbooks1 : athenaeum