Jaap Scholten over Suikerbastaard

24 juni 2020
|

Wij zijn zeer blij je weer te kunnen uitnodigen voor een lezing. En niet zomaar een: Jaap Scholten komt vertellen over zijn langverwachte nieuwe roman Suikerbastaard. Een echte Scholten: een uitgebreide familiegeschiedenis, een historische roman die een verborgen geschiedenis aan het licht brengt, een hoogst actueel verhaal en dat alles in Scholtens kenmerkende meeslepende schrijfstijl. Bij Athenaeum Boekhandel Van Rossum, vanaf 17.00 in de tuin en vanaf 19.30 in de winkel. 

Over Suikerbastaard

Een wervelende roman over drie met elkaar vervlochten levens, het eeuwige verlangen en reizen naar het grote onbekende.

Frederik leeft teruggetrokken in een Roemeens dorp. Overdag knapt hij oude schuren op, ’s avonds zwerft hij weemoedig door de lege slaapkamers van zijn kinderen. Op een avond verschijnt een zwarte man in het televisieprogramma Spoorloos en beweert een zoon van zijn grootvader te zijn. De claim zorgt voor beroering bij de Duponts en dwingt Frederik naar de Hoorn van Afrika af te reizen om de man te zoeken. Een jeugdliefde staat erop hem te vergezellen.

In de jaren vijftig en zestig trokken tientallen jongens van Machinefabriek Dupont naar het Abessinië van Keizer Haile Selassie en stampten er suikerfabrieken uit de grond. De fabrieksjongens kwamen in een ruig, sprookjesachtig universum terecht; ze hadden ineens bediendes, paarden, vrouwen, motoren, auto’s. Ze waren koningen. Maar koningen voor korte duur. Zodra het driejarig contract afliep moesten ze terug naar de stempelklok, de draaibank en de boerenkool in Hengelo. Eén van de jongens kon dat niet.

Suikerbastaard is gebaseerd op de nauwelijks bekende geschiedenis van een immense Hollandse onderneming in de binnenlanden van Ethiopië en raakt aan de ingewikkelde verhouding tussen Europa en Afrika, tussen zwart en wit, de dominante positie die Nederland vijftig jaar geleden in Ethiopië innam en die nu door China is overgenomen, de teloorgang van Nederlands grootindustrie, de onmogelijkheid van behoud van onschuld.

Suikerbastaard is een hoogsteigen en hybride roman. Scholten speelt op geraffineerde wijze met de grenzen tussen feit en fictie. Zo wordt deze grote roman een ode aan Hollandse inventiviteit en industrieel avontuur, een zoektocht naar een vader en een romantische roadtrip door het woeste Ethiopië.

Jaap Scholten bij Van Rossum

Je bent van harte welkom! De toegang is € 5,-. Het is natuurlijk wel zo dat het aantal plaatsen beperkt is, vanwege het coronavirus en de richtlijnen van het RIVM, dus vanwege de veiligheid van u, uw naasten, de auteur en ons. Scholten geeft daarom op woensdag 24 juni twee lezingen: eentje in de tuin (om 17.00) en eentje in de winkel (om 19.30). Let op: u kunt niet op de bonnefooi langskomen, het is verplicht van tevoren een kaartje te kopen. Dat kan op de website, klik op de groene knoppen hiernaast of klik hier voor de lezing van 17.00 en hier voor de lezing van 19.30. Ook kunt u in de winkel een kaartje kopen.

Ook gaan we - voor het eerst - de lezing streamen. Dat wil zeggen dat we hem live gaan uitzenden. We zullen dit doen via Facebook en Instagram, en doen dit met de lezing van 19.30. Ook voor ons zijn dit soort livestreams nieuw, en via deze platforms zijn ze het eenvoudigst te organiseren. Als het goed is kun je de stream op Facebook ook bekijken zonder Facebookaccount. We zullen op 24 juni om 19.00 via e-mail een link naar de twee verschillende streams sturen. En o ja: natuurlijk kun je een gesigneerd exemplaar van Suikerbastaard bestellen, dat je later kunt ophalen of bij je langs kan laten brengen.

Kunt u niet komen? Reserveer hier een gesigneerd exemplaar van Suikerbastaard van Jaap Scholten.

Lezingen volgens de RIVM-richtlijnen

Natuurlijk zijn ook de lezingen die we nu organiseren omgeven door de richtlijnen van het RIVM. Dit om jou te beschermen, je naasten, de auteurs die komen optreden, en onszelf. Neemt u alstublieft het volgende in acht:

  1. Als je symptomen heeft, kom dan niet naar de lezing. Mocht je al een kaartje hebben gekocht (in het geval van betaalde toegang), dan kan je daar natuurlijk je geld voor terugkrijgen.
  2. Wij hebben voor je stoelen neergezet. Verplaats die stoelen niet. Ze staan zo dat ze bezoekers 1,5 meter uit elkaar houden.
  3. Als je gevraagd wordt om op een bepaalde stoel te gaan zitten, geef daar dan gehoor aan. Om de 1,5 meter afstand te bewaren tijdens de placering, moeten sommige stoelen eerder bezet worden dan andere.
  4. Ben je het niet eens met de 1,5 meter-regel, dan respecteren wij je mening, maar wij vragen je omgekeerd om de regel bij ons desondanks te respecteren door je eraan te houden of door thuis te blijven.

Delen op

26,50
pro-mbooks1 : athenaeum