Leesfragment: Koken met Athenaeum: het lievelingsrecept van Karin Luiten

29 april 2022 , door Karin Luiten
|

Op zoek naar lekkere recepten? Welkom bij 'Koken met Athenaeum'. Twee keer per maand trakteren we je op een favoriet recept  van een kookboekenauteur. Deze week: Karin Luiten, culinair journalist en auteur van 18 succesvolle kookboeken voor jong en oud waarvan intussen ruim 275.000 exemplaren werden verkocht. Bekend van haar onvermoeibaar montere strijd tegen pakjes & zakjes, haar vaste rubriek in dagblad Trouw en een van de eerste foodblogs van Nederland (kokenmetkarin.nl), waarmee ze een zeer trouwe schare fans verzamelde. Haar lievelingsrecept uit haar nieuwe boek Vega zónder pakjes & zakjes. 101 makkelijke vegetarische recepten voor elke dag is ‘Traybake pompoen met biet en kikkererwten’.

Karin: ‘Alles in de oven, dat is mijn lievelingsmanier van koken. Makkelijk en geen omkijken naar. Daarnaast zorgt roosteren voor intense smaken. En met al die verschillende kleuren ziet het er ook nog eens fantastisch uit.’

Karin Luiten (Vega zónder pakjes & zakjes)

Traybake pompoen met biet en kikkererwten

Een even vrolijke als hartverwarmende bakplaat vol herfstig comfort food. Met z’n tweeën eten we dit als hoofdgerecht, voor 4 is het een bij- of voorgerecht.  

  • bereiden: 20 minuten
  • in de oven: 40-45 minuten
  • voor 2-4 personen
  • voorgerecht / hoofdgerecht
  • vegan
     

Traybake pompoen met biet en kikkererwten, uit: Karin Luiten, Vega zónder pakjes & zakjes

Nodig:

1 kleine hokkaido pompoen (of flespompoen)
1 klein blikje kikkererwten (uitgelekt 130-150 g)
3 rauwe, ongekookte rode bietjes
1 grote rode ui
1 sinaasappel
1 tak rozemarijn
3 cm gember
2 knoflooktenen
wat chilivlokken (molentje)
zout & peper uit de molen
olijfolie  

Tahinsaus:


4 el tahin
½ citroen  

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Snij de pompoen in partjes of plakjes van 1 cm dik. Schillen mag, hoeft niet. Verwijder wel draden en pitten.
  • Pel de ui, maar laat het kontje zitten – dit houdt de boel bij elkaar – en snij in zes parten. Snij ook de sinaasappel in zes parten.
  • Doe alles op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met gehakte rozemarijn, geraspte gember, knoflook uit de knijper, zout, peper en chilivlokken. Giet er een lepel of 4-5 olijfolie over en hussel goed door elkaar.
  • Schil de bieten en snij in kwarten, of als ze groot zijn in zes parten. Hussel apart door wat olijfolie en verdeel over de bakplaat.
  • Spoel de kikkererwten af in een vergiet en laat uitlekken. Hussel ook die door een beetje olijfolie plus zout en peper en strooi erover.
  • Rooster 40-45 minuten in de oven tot hier en daar een lekker geblakerd randje.
  • Saus: Meng de tahinpasta met een ferme kneep citroensap en een snufje zout. Voeg al kloppend met een garde zoveel scheutjes water toe tot het een soepele saus is.
  • Serveren: Zwiebel alvast wat saus over de groente, en geef de rest er apart bij. Eet warm of op kamertemperatuur.

 

Tips

  1. Hussel de biet apart door wat olie, anders wordt de hele boel rood. Ook de kikkererwten gaan apart, want bovenop worden ze lekker knapperig.
  2. De sinaasappelparten kun je zo eten, of knijp het sap een beetje uit over de groente, dat is ook lekker.

 

pro-mbooks1 : athenaeum