Leesfragment: De politiekapel van Suriname

27 november 2015 , door Sara Blokland
| |

In opdracht van Boa Producties reisde Sara Blokland begin 2009 af naar Suriname, waar ze de leden van de politiekapel een aantal weken intensief volgde in hun dagelijkse bezigheden als muzikant. Blokland studeerde in 1999 af aan de Gerrit Rietveld Academie en haalde in 2001 haar Master of Fine Art aan het Sandberg Instituut. Haar reis naar Suriname resulteerde in het fotoboek De politiekapel van Suriname. De gelijknamige tentoonstelling is van 1 april t/m 31 mei te bezichtigen in CBK Zuidoost te Amsterdam.

Reflectie

De politiekapel heeft altijd een belangrijke betekenis gehad voor het muzikale leven in Suriname, stelt de Surinaamse historicus André Loor in zijn inleiding bij het fotoboek. Al vanaf 1958 slaat de groep talentvolle muzikanten met grote passie een brug tussen politie en bevolking. De kapel heeft een sterk sociale functie en speelt, naast optredens bij officiële gelegenheden, bij verjaardagen, jubilea, in ziekenhuizen en bejaardentehuizen. De rijke muzikale en culturele geschiedenis van de politiekapel vormt een reflectie van de Surinaamse geschiedenis en de politieke, economische en culturele verschuivingen die Suriname in de afgelopen vijftig jaar heeft doorgemaakt. Blokland toont die reflectie in De politiekapel van Suriname, door gebruik te maken van zowel nieuw als historische beeldmateriaal. Haar systematische en archiverende fotografie heeft geresulteerd in een eigenzinnig fotoboek.


© Sara Blokland


© Sara Blokland

Een inventaris van de geschiedenis

Blokland deelt haar observaties op in visuele hoofdstukken. De publicatie begint met een introductie van de 32 kapelleden door middel van pasfoto-achtige portretten. Daarna volgen meer series, anonieme hoofdstukken met onder meer stillevens van de repetitieruimte, instrumenten, kleding en buitenoptredens. Maar Blokland toont ook historisch fotomateriaal van kapelmeesters, en optredens uit vervlogen tijden waarbij koloniale verhoudingen zichtbaar worden. Zoals het officiële bezoek van prinses Beatrix aan Suriname in de jaren zestig, waarbij de politiekapel haar muzikaal verwelkomt. In De politiekapel van Suriname wil Blokland vooral een inventaris van de geschiedenis laten zien: dat wat nog rest en wat nodig is om een geschiedenis te vertellen, zoals de objecten, handelingen en symbolen die kenmerkend zijn voor de geschiedenis van de kapel.


© Sara Blokland


© Sara Blokland

Tentoonstelling

Voor de tentoonstelling De politiekapel van Suriname maakte Blokland een nieuwe selectie uit het beschikbare materiaal. De tentoonstelling is van 1 april t/m 31 mei te zien in CBK Zuidoost, Anton de Komplein 120, 1102 DR Amsterdam, t. 020-2525401. Openingstijden: dinsdag / woensdag / vrijdag 11-17 uur; donderdag 11-20 uur; zaterdag 10-17 uur.

Sara Blokland

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum