Hannah van Binsbergen, Rodaan Al Galidi & Ruth Lasters maken kans op de VSB Poëzieprijs 2017

16 november 2016
| | | | | | |

De genomineerden voor de VSB Poëzieprijs, de jaarlijkse prijs voor de beste bundel gedichten uit het Nederlandse taalgebied, zijn bekendgemaakt. Op de shortlist onder anderen Hannah van Binsbergen, Rodaan Al Galidi en Ruth Lasters.

De volledige shortlist ziet er als volgt uit:

Na lezing van de 134 ingezonden bundel signaleert de jury een aantal tendensen in de Nederlandse poëzie:

'Opmerkelijk is vooral de drang van veel dichters, jongeren maar ook oudere routiniers, om midden in hun tijd te staan. Ze zijn zich sterk bewust van de uitdagingen waar wij ons met z'n allen in de 21ste eeuw voor gesteld zien, en willen hun eigen (poëtische) stem bewust laten meeklinken.
De vluchtelingenproblematiek, migratievraagstukken en de economische crisis zijn opvallend aanwezige thema's. Parallel aan deze maatschappelijke wending wordt er tegelijk intens gezocht naar nieuwe vormen van intimiteit en bescherming, naar nieuwe rituelen. De hedendaagse poëzie is extravert en tegelijkertijd zoekt ze naar een nieuwe huiselijkheid.

Een en ander heeft ook gevolgen op het vlak van stijl en taal. Zo valt op hoeveel dichters spelen met hun eigen autobiografie, ironisch maar tegelijk oprecht. Ze verwerken in hun gedichten vaak allerlei concrete data en gebeurtenissen, noemen hun eigen naam en die van bestaande collega's.
Even opmerkelijk is de manier waarop poëzie haar formele bedding verlaat: sommige gedichten zijn dialogen, in andere gevallen wil het vers nadrukkelijk een verhaal vertellen, en typisch is de manier waarop sommige bundels een roman in dichtvorm, een soort encyclopedie of een portrettengalerij willen zijn. Ook wordt er geëxperimenteerd met allerlei tekstgenres, nieuwe media en nieuwe vormen van typografie.

Wie de prijs dit jaar wint wordt op 26 januari 2017 bekendgemaakt, tijdens de openingsavond van de Poëzieweek.

pro-mbooks1 : athenaeum