Reorganisatie Athenaeum Boekhandel

09 september 2020

Net als veel andere bedrijven en culturele instellingen moet Athenaeum Boekhandel maatregelen treffen door de coronacrisis. We stoppen grotendeels met studieboeken, sluiten Athenaeum Roeterseiland en moeten 11 fte aan collega's ontslaan. Een zware ingreep die we met pijn in het hart doen, om zo de toekomst van Athenaeum te waarborgen.

Directeur Caroline Reeders:

'We hebben besloten om ons te concentreren op onze winkels, de publieksboeken en de bijzondere tijdschriften, en om te stoppen met het leeuwendeel van de studieboekenverkoop. Hoezeer studieboeken van oudsher ook passen bij Athenaeum Boekhandel, het is voor ons als zelfstandig boekhandelsbedrijf binnen de huidige condities en conjunctuur niet langer mogelijk deze activiteit rendabel voort te zetten. Dit betekent dat we de winkel op de Roetersstraat zullen sluiten. We gaan door met onze webwinkel en vijf vestigingen: in Haarlem, in het Rijksmuseum, op het Spui, Het Martyrium op de Van Baerlestraat en Van Rossum op de Beethovenstraat.

Vanuit hetzelfde uitgangspunt beëindigen we de leveringen aan wederverkopers voor zover die een eigen proces vereisen dat niet samenvalt met de polsslag van onze winkels. Deze ingrepen gaan gepaard met het stroomlijnen van de bedrijfsprocessen en met het verlies van arbeidsplaatsen, deels via natuurlijk verloop en herplaatsing. Tot onze spijt is het gedwongen ontslag van ruim 11 fte hierbij onvermijdelijk. We hebben een sociaal plan opgesteld voor de collega’s van wie we afscheid moeten nemen, ook om hen te begeleiden naar nieuw werk.
 
In het digitale tijdperk zal Athenaeum Boekhandel blijven inzetten op de tijdloze behoefte aan persoonlijk contact en op maat gesneden advies. Tijdens de lockdown werd tastbaar hoe belangrijk de menselijke maat is. De landelijk klinkende oproep ‘Koop lokaal’ heeft veel mensen verder doordrongen van de waarde van een plezierige leefomgeving. Wij geloven dat Athenaeum bij uitstek de boekhandel is om in die behoeftes te voorzien.
 
De identiteit van Athenaeum is en blijft authentiek en onafhankelijk. Bevlogen boekverkopers, een bijzondere en verrassende collectie boeken en tijdschriften in verschillende talen, zorgvuldig samengesteld en aantrekkelijk gepresenteerd, in winkels die dienen als ontmoetingsplaats of om ongestoord in rond te snuffelen. We hebben een roemrijke geschiedenis en een missie die geknipt is voor de 21ste eeuw. In de woorden van een van onze jonge oproepkrachten: hip meets heritage.'

Zie ook het artikel in Het Parool.

Reorganisatie Athenaeum Boekhandel

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum