Best besproken week 38: twee koninginnen van de Nederlandse en Engelse literatuur, en een 'Jonathan Franzen-achtige midlife-satire'

25 september 2023
| | |

Welke boeken sprongen er de afgelopen week uit in de recensies en boekenbijlages? Athenaeum Boekhandel houdt het voor u bij. Deze week: twee koninginnen van respectievelijk de Nederlandse en Engelse literatuur: Marja Pruis en Zadie Smith. En een boekverkopersfavoriet: de langverwachte roman van Nathan Hill.

Heerlijk! 

De Nederlandse koningin van de afgelopen week-in-boeken is wat ons betreft Marja Pruis, die haar nieuwe roman in een stampvol Athenaeum op het Spui presenteerde. Dit weekend twee lovende recensies. Het Parool schrijft: “Met soepele zinnen die als een mes door boter glijden trekt ze de lezer het verhaal in. Heerlijk!” En: “Ze legt de complexiteit van de tijdgeest bloot en de hypocrisie van de culturele elite.”  

Trouw: “In Huiswerk vlinderen de zinnen over de pagina’s, korte scènes, uit heden en verleden, lijken in het begin lukraak op te doemen en weer weg te zweven.” De recensent concludeert dat de roman erin slaagt een eigentijdse Mrs. Dalloway te zijn. En ook Volkskrant-recensent Bo van Houwelingen prees Huiswerk in Nieuwsweekend op NPO Radio 1 als een sterke roman over klasse.

Smullen! 

De Britse koningin van de literatuur kan niemand anders dan Zadie Smith zijn, die met haar nieuwe roman Charlatan (The Fraud) weer hordes lezers in vervoering brengt. Het boek is volgens De Groene “Smullen!” Joost de Vries: “Het sleutelwoord is lekker. Het boek is vrolijk, het is – en dit klinkt weinig intellectueel – vooral heel leuk.” Ondanks de grote thema’s barst het vooral van schrijfplezier, “en dus leesplezier”. 

Ook NRC is onder de indruk, en spreekt van "de sterke nieuwe roman van Zadie Smith, over de onmacht van woorden en de macht van leugens", waarin Smith complotdenkers, de Engelse elite en Charles Dickens vilein de maat neemt.

Schrijnend komisch

Onze boekverkoper Engels, Reny van der Kamp, wist het al: de langverwachte nieuwe roman van Nathan Hill, Welzijn (Wellness), is hilarisch, ontroerend en herkenbaar, een echte aanrader voor de herfst. De recensent van Het Parool is net zo enthousiast over de roman, waarin “een relatiesprookje verwordt tot een Jonathan Franzen-achtige midlife-satire”, en noemt Hill een “geestige en gretige satiricus” die ooit ijzersterk debuteerde met De nix (2016).

 

Best besproken week 38: twee koninginnen van de Nederlandse en Engelse literatuur, en een 'Jonathan Franzen-achtige midlife-satire'

Delen op

€ 23,99
€ 14,99
€ 25,99
€ 22,99
€ 15,99
€ 29,99
€ 19,95
€ 23,99
€ 14,99
pro-mbooks1 : athenaeum