Best besproken week 45: twee indringende boeken over terrorisme, en de Theo Thijssen-biografie

13 november 2023
| | | |

Welke boeken sprongen er de afgelopen week uit in de recensies en boekenbijlages? Athenaeum Boekhandel houdt het voor u bij. Deze week: twee indringende boeken over terrorisme, en de eindelijk verschenen Theo Thijssen-biografie.

V13: een indringend verslag van de aanslagen in Parijs in 2015

Emmanuel Carrère schreef een indringend verslag van het proces over aanslagen in Parijs van november 2015. Sacha Bronwasser in de Volkskrant, over het moment in het boek waarop het proces echt begint: 'Dan wordt V13 niet alleen goed geschreven, maar ook belangrijk.' En: 'Carrère maakt van tien lange maanden in de rechtbank reconstructie, misdaadroman en sociale kritiek tegelijk.'

Ook Trouw looft V13: 'De schrijver is een zorgvuldig, terughoudend verslaggever die pathos vermijdt. Dat maakt zijn relaas des te indringender.' Alle kanten en facetten van het proces komen aan de orde. Het boek is meeslepend, 'met alle ruimte voor menselijke zwakheden en ondoorgrondelijkheden én voor solidariteit en heldenmoed.'

Een akelig actuele uptempo-thriller

Dan nog een actueel, maar fictief boek over terrorisme. 'Als schijver is je taak de tijdgeest aan te voelen,' zegt voormalig journalist, bekroond scenarist en bestsellerauteur Terry Hayes in Het Parool. In die krant een groot stuk over zijn nieuwe boek, Het jaar van de sprinkhaan, dat tien jaar na zijn wereldwijde succes Ik ben pelgrim verschenen is en waar onze collega Leon zoals velen reikhalzend naar uitkeek. 'Het jaar van de sprinkhaan is een akelig actuele uptempo-thriller over de jacht op terroristen,' aldus Het Parool.



Langverwachte biografie

Kees de jongen is 100! En laat nu net in dit heugelijke jubileumjaar de biografie van Theo Thijssen verschijnen, na 33 (!) jaar in de maak te zijn geweest. 'Peter-Paul de Baar schetst een fraai tijdsbeeld van onderwijs en vakbeweging in de vooroorlogse jaren,' schrijft Trouw, 'en van een schrijver en onderwijzer die met zijn werk samenviel.' Lees Theo Thijssen, schrijver, schoolmeester, socialist.

 

Best besproken week 45: twee indringende boeken over terrorisme, en de Theo Thijssen-biografie

Delen op

V13
€ 23,50
V13
€ 13,99
€ 21,99
€ 33,00
pro-mbooks1 : athenaeum