Naomi Klein, Sarah Perry & Yanis Varoufakis (de week van 20 juli 2017)

24 juli 2017
| | | | | | | | | | | |

Deze week in de weekbladen en kranten Sarah Perry (Trouw, NRC), Sinclair Lewis (Trouw), Joseph Conrad, Rik Kuethe, Petra Teunissen (de Volkskrant), Graeme Macrae Burnet, Bart Moeyaert, Marije Langelaar (de Volkskrant), Naomi Klein, Yanis Varoufakis (NRC), Charles Lewinsky en Lisa McInerney (Elsevier).

Oudere afleveringen van deze rubriek zijn te raadplegen in ons archief. Tussen rechte haken staan de redactionele items op Athenaeum.nl.

Naomi Klein, Sarah Perry & Yanis Varoufakis (de week van 20 juli 2017)

Delen op

Paul van der Steen schrijft in Zomertijd over Thomas Hardings Het huis aan het meer ('In het boek van Harding maken de persoonlijke ervaringen van vijf families die in het Berlijnse huis woonden, tastbaar hoe waanzinnig de historie huishield in Duitsland en haar hoofdstad gedurende de afgelopen eeuw.') en Keggie Carews De wereld van mijn vader ('Dat Keggie Carew de lezer toch tot het einde toe weet vast te houden, is de verdienste van haar vader. Hij is de gedroomde hoofdpersoon: quite a character, zoals de Engelsen zeggen.') Verder van Vrouwkje Tuinman een recensie over Sarah Perry's Het monster van Essex [leesfragment]. Volgens Tuinman 'een mooi pleidooi voor autonoom leven. Voor geloof in eigen denken'. Janita Monna wijdt een stuk aan Jan Hanlo's liefdesgedicht 'Aan J'. En Gerwin van der Werf neemt deze week 'De klassieker' voor zijn rekening. Van der Werf las It Can't Happen Here van Sinclair Lewis. 'Hij beschrijft hoe in het door de Great Depression geteisterde Amerika zomaar een fascistisch regime had kunnen ontstaan. Hij doet dat kundig en bevlogen, in een roman die de vergelijking met zijn beste werk echter niet helemaal kan doorstaan,' staat er onder meer in de bespreking.

De boekrecensies van Trouw verschijnen elke zaterdag in Letter en Geest, en zijn voor abonnees te raadplegen op trouw.nlTrouw is te koop bij het Nieuwscentrum.

 

Een bespreking door Paul Onkenhout van de stroom boeken die uitkwam in het kader van het EK. ‘In de boeken wordt veel geklaagd, niet alleen over shirts en broekjes. Dat komt omdat daar alle reden voor is. De vrouwen zijn er klaar voor, de mannen nog niet,’ aldus Onkenhout. Verder een stuk van Hans Bouman over het pas in het Nederlands vertaalde De zee, een spiegel van Joseph Conrad [leesfragment]. ‘De zee, een spiegel is geen erg evenwichtig boek: […]. Sommige teksten zijn wat droog en afstandelijk, uit andere spreekt de passie van de schrijver die als jongen van het ruime sop droomde en tussen zijn zestiende en zesendertigste een flink aantal zee-avonturen beleefde,’ schrijft Bouman.

Verder:

  • Thomas von der Dunk over Oudheid als ambitie. De zoektocht naar een passend verleden 1400-1700 door Karl Enenkel en Koen Ottenheym ('een vruchtbare synthese')
  • Bo van Houwelingen over Steinunn Sigurdardóttir, Jojo (‘een vindingrijke identiteitspuzzel.’)
  • Flip Vuijsje over Otis Redding: An Unifnished Life van Jonathan Gould ('Gould brengt dit informatief en indringend tot leven.’)
  • Remco Meijer over Rik Kuethe, Het badpak van mevrouw Bos. Enerverende ontmoetingen ('Kuethes lichtvoetige pen kan zowel uit de voeten met grote gebeurtenissen […] als met het deprimerende bezoek aan zijn hospita')
  • Aleid Truijens over Petra Teunissen, Voor ’t gewone leven ongeschikt. Een biografie van Clare Lennart ('alleen al het lezen waard omdat ze de subtiele mechanismes van uitsluiting en de gevechten op de literaire apenrots zo goed analyseert.'

De boekrecensies van de Volkskrant verschijnen elke zaterdag in Sir Edmund, en zijn te raadplegen op volkskrant.nl/boeken - een selectie is slechts voor abonnees toegankelijk. De Volkskrant is te koop bij het Nieuwscentrum.

 

Maartje Somers sprak met Naomi Klein over haar nieuwe boek No Is Not Enough. 'Zodra Trump voor de Republikeinen niet meer nuttig is, of schadelijk wordt, gooien ze hem onder de bus. Bijvoorbeeld als blijkt dat hij inderdaad in de zak van de Russen zit. Maar dat kan nog een tijd duren, want het is Trump die de Republikeinen alles gegeven heeft; het presidentschap, beide kamers van het Congres en een meerderheid in het Hooggerechtshof,' zegt ze onder meer tegen Somers. Naast het interview een korte bespreking van Kleins boek door Tim de Gier: '[A]ls links alleen maar bezig is met tegenhouden, zo schrijft ze, dan is het rechtse nationalisme de enige uitweg voor mensen die verandering willen. Het boek analyseert op indrukwekkende wijze hoe het zover heeft kunnen komen.'

Van Sebastiaan Kort een recensie van Gerrit Komrijs De lange oren van Midas. 'Wat een koortsachtig, vaag geëmmer is het [en] wat modieus en daardoor nu hopeloos achterhaald,' vindt Kort. 'En toch is het gehele boek waarin deze versleutelde schepping is opgenomen een bij tijd en wijle waardevol en boeiend literair-historisch werk.' Robert Gooijer wijdt een korte bespreking aan Benjamin Blacks 'vermakelijke historische thriller' Praagse nachten. En Roos van Rijswijk is enthousiast over Sarah Perry's Het monster van Essex [leesfragment]. 'Het heerlijke van dit boek is dat het, naast van geweldig geformuleerde (en vertaalde!) zinnen, overloopt van nuance en snedige humor. Vooral de personages onderling kunnen elkaar er meer of minder liefdevol van langs geven,' aldus Van Rijswijk.

Joost Vermeulen las Passendale. Ieper 1917 van Nick Lloyd. 'Precies honderd jaar na dato vertelt de Britse oorlogshistoricus [het] verschrikkelijke verhaal van Passendale opnieuw. Aan de hand van persoonlijke verslagen, brieven, memoires en officiële rapporten brengt hij deze dramatische maanden tot leven. En dankzij zijn minutieuze onderzoek wordt de lezer als het ware bij elke bladzijde dieper in het moeras getrokken. De verschrikkelijke ellende, de erbarmelijke omstandigheden, ze worden bijna tastbaar,' staat er onder andere in de recensie. Van Derk Walters, ten slotte, een stuk over Adults in the Room van Yanis Varoufakis. 'De schurken dragen passende namen. Draghi heten ze, of Dragasakis, en ze willen een failliet landje verder uitknijpen door de karige pensioentjes van armzalige krabbelaars af te romen. […] Het zijn schitterende ingrediënten voor een thriller, en dat is precies wat Yanis Varoufakis ervan heeft gemaakt. Met als extraatje dat zijn verhaal ook nog eens waargebeurd is,' schrijft Walters.

De boekrecensies van NRC Handelsblad verschijnen elke vrijdag in Boeken, en zijn voor abonnees te raadplegen op Nrc.nl. NRC Handelsblad is te koop bij het Nieuwscentrum.

 

In Het Parool interviewt Ronald Ockhuysen Graeme Macrae Burnet over zijn tweede boek Zijn bloedige plan. ‘De thriller […] is meer een roman over een misdaad dan een misdaadroman,’ zegt Burnet in het interview. Hans Renders schrijft over de biografie Brunhilde Pomsel. Een Duits leven, ‘een intrigerende monoloog die leest als een autobiografie’.

Verder een bespreking van Geschiedenis van geweld van Édouard Louis door Arie Storm [leesfragment]. 'Geschiedenis van geweld is een saai boek,’ oordeelt hij. Daarnaast Dries Muus over Broere van Bart Moeyaert, ‘Er is veel wat knap is aan Broere, maar misschien nog wel het meest indrukwekkend […] is Moeyaerts vermogen om zich volkomen geloofwaardig te verplaatsen in de toon, in de wereld, ven een intelligente zeven- of achtjarige.’ Ten slotte een enthousiaste bespreking door Dieuwertje Mertens van de derde bundel van Marije Langelaar, Vonkt, ‘Haar gedichten variëren van vervreemdend en onheilspellend tot opzwepend en bevrijdend’.

De boekrecensies van Het Parool verschijnen elke zaterdag in PS. Het Parool is te koop bij het Nieuwscentrum.

 

Een Duits leven | Thore D. Hansen | 9789401607483
€ 21,99
Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
De geschiedenis van geweld | Édouard Louis | 9789023466918
€ 20,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Vonkt | Marije Langelaar | 9789029511681
€ 21,99
Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Broere | Bart Moeyaert | 9789021408699
ebook
€ 7,99
Vonkt | Marije Langelaar | 9789029511698
ebook
€ 7,99

Irene Start bespreekt Andersen, de nieuwe roman van Charles Lewinsky. Start prijst 'de mooie en rustige vertelstijl, waarmee de schrijver zijn lezer ongedwongen het verhaal in trekt' en schrijft verder: 'De dramatische finale vormt het hoogtepunt van deze roman en had pagina's langer mogen duren.' Daarnaast van Denise van Dalen een stukje over Lisa McInerneys Weergaloze dwalingen. 'De humoristisch schrijvende Ierse McInerney strooit in dit bekroonde debuut met treffende typeringen […]. Ze onderzoekt hedendaagse vraagstukken - van werkeloosheid tot feminisme - en brengt de verhaallijnen slim samen,' merkt Van Dalen onder meer op.

Elsevier verschijnt elke donderdag en is voor abonnees toegankelijk via Weekblad.elsevier.nl. Elsevier is te koop bij het Nieuwscentrum.

 

pro-mbooks1 : athenaeum