Recensie: Vijftig boeken: Cloud Atlas (2004)

16 juli 2016 , door Nina Kuin
| | |

Cloud Atlas van David Mitchell is het boek dat we voor het jaar 2004 hebben geselecteerd: zes met en in elkaar verweven verhalen die niet aan tijd en plaats gebonden zijn. Over een in zee drijvend dagboek met daarin de meest uiteenlopende brieven, kluchten, verhalen en thrillers. Een favoriet van onze Roeterseilandcollega Nina Kuin. Dit is haar aanbeveling.

'Books don't offer real escape, but they can stop a mind scratching itself raw.'

Eén boek met zes opzichzelfstaande verhalen. Geschreven in zes verschillende schrijfstijlen en zes verschillende genres. Een thriller, science-fiction, een literaire novelle, een e-mail, een interview, een dagboek - alle zes verhalen goed geschreven en met een eigen stem. Hoe knap is het dat je als auteur al deze zes genres machtig bent? Ik las Cloud Atlas voor het eerst in 2008. Na het uitkomen van de verfilming durfde ik het aan om het boek te herlezen. Weer trok Mitchell mijn aandacht met zijn wisselende schrijfstijl en met verwijzingen die ik nog niet eerder had gezien. In elk verhaal zit een klein kiertje waardoor je het eerdere of het volgende verhaal kan zien. Kijk niet de film, lees het boek: twee of drie keer!

Deze zomer krijgt u 20% korting op een selectie van vijftig grote boeken - voor elk jaar van ons bestaan één. De aanbevelingen door Athenaeumcollega's zullen terug te vinden zijn onder de tag 'vijftig boeken'.

pro-mbooks1 : athenaeum