Recensie: Zomerboek: kleine verhalen over grote thema’s

05 augustus 2020 , door Ilja Velthuis
| |

Een grootmoeder en haar kleindochter brengen de zomers door op een eiland voor de Finse kust. In kleine verhalen, waarin beide stemmen klinken, wordt het leven in al zijn eenvoud beschreven. Tegelijkertijd bespreken ze terloops de grote thema's als leven en dood, ouderdom of kind-zijn, en de vraag of God bestaat. Zomerboek van Tove Jansson, uit het Zweeds vertaald door Cora Polet en herzien door Lia van Strien, is absoluut de moeite waard.

Na het goed ontvangen Fair play is Zomerboek een nieuwe Nederlandse vertaling van de Zweedstalige Finse schrijfster Tove Jansson. Het is een verhaal vol humor en liefde.

'Sophia vroeg hoe de hemel eruitzag en haar grootmoeder antwoordde: "Misschien wel als die wei daar." Ze liepen langs een omheind weiland naast een landweggetje en bleven staan om te kijken. Het was heel heet, de landweg was wit en gebarsten en alle planten in de greppel hadden stoffige bladeren. Ze liepen het weiland in en gingen in het gras zitten, dat hoog stond en niet stoffig was. Er groeiden blauwe klokjes, hondsdraf en boterbloemen.
"Zijn er mieren in de hemel?" vroeg Sophia.
"Nee," zei grootmoeder en ze ging voorzichtig op haar rug liggen. Ze schoof haar hoed over haar neus en probeerde stiekem te slapen.'

Een heel goed geschreven, prachtig boek.

Ilja Velthuis is boekverkoper bij Athenaeum Haarlem.

 

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum