Recensie: Een zee van liefde overbrugt het anderszijn

27 januari 2022 , door Daan Stoffelsen
| |

'Pinguïn was al lang onderweg. Al die tijd zeulde hij een koffer, een lantaarn, en een groot geheim met zich mee.' Zo opent Pieter Gaudesaboos' voor De Boon genomineerde kinderboek Een zee van liefde, een warm en ontroerend boek. Hij komt met een bezwaard hart, want hij is verliefd op Beer. 'Op mij? Dat kan toch niet! Kijk nu zelf, we zijn helemaal anders.' Toch blijft Pinguïn, om te kijken of het gevoel verdwijnt, en een zorgeloze zomer volgt.

N.B. Bekijk al onze tips voor de Voorleesdagen op de kinderboekenpagina.

Uit Pieter Gaudesaboos, Een zee van liefde

Uit Pieter Gaudesaboos, Een zee van liefde

Gaudesaboos' warme, strakke beelden en schaarse woorden ('Maar meestal hadden ze niet veel woorden nodig om elkaar te begrijpen.') verwarmen en ontroeren. En als de zomer voorbij is, en Pinguïn met ongewijzigde gevoelens vertrekt, blijkt er toch íéts veranderd.  

Uit Pieter Gaudesaboos, Een zee van liefde

Een zee van liefde is raak en grappig, met knappe details - Pinguïn met samballen, Beer met accordeon, marshmallows in het kampvuur, het vintage keukengerei van Beer, de zonnepet en het roze petje. En belangrijker: de schelp die Pinguïn vindt en die een eigen leven gaat leiden. En natuurlijk de beschrijving die hij geeft van zijn gevoel:

'Liefde voel je vanbinnen, als een storm die door je lijf raast. Je buik lijkt wel zeeziek en je tenen gaan ervan tintelen.'

Liefde kan een zee van 'helemaal anders' overbruggen, of  -varen eigenlijk, en dat zet Gaudesaboos prijzenswaardig mooi neer.

Daan Stoffelsen is webboekverkoper bij Athenaeum Boekhandel, recensent en hoofdredacteur van De Revisor - en vader van twee.

pro-mbooks1 : athenaeum