Piet de Rooy over De Nederlandse Darwin in Athenaeum Haarlem

07 oktober 2015

Op woensdag 7 oktober om 19.30 uur geeft historicus Piet de Rooy een lezing over De Nederlandse Darwin in Athenaeum Haarlem vanwege de Maand van de Geschiedenis.

Toegang kost € 5,-, reserveren kan via haarlem@athenaeum.nl.

N.B. Lees op Athenaeum.nl een fragment van De Nederlandse Darwin.

In De Nederlandse Darwin volgt Piet de Rooy het bizarre leven van Bernelot Moens (1875-1938), die Darwins evolutietheorie wilde bewijzen door apen met mensen te kruisen. 

In 1907 stelde boswachter Bernelot Moens koningin Wilhelmina voor om apen en mensen te kruisen. Zo wilde hij bewijzen dat Darwin gelijk had met zijn evolutietheorie. In Nederland kreeg hij de handen er niet voor op elkaar. Daarop vertrok hij in 1914 naar de Verenigde Staten, waar hij zijn plannen verder ontvouwde en krachtig aandrong op de raciale kruisingen, om zo de wereldvrede naderbij te brengen. Hiermee vestigde hij de aandacht van de fbi op zich, wat zou leiden tot een opzienbarend proces vanwege zijn onzedelijke en on- Amerikaanse activiteiten. Hij werd veroordeeld, in hoger beroep vrijgesproken, maar daarna snel het land uitgezet, waarna hij in Frankrijk als wereldberoemde antropoloog werd onthaald. Historicus Piet de Rooy volgt het bizarre leven van Bernelot Moens (1875-1938) en plaatst hem in zijn tijd, toen er fel gediscussieerd werd over de afkomst van de mens en de gevolgen van Darwins evolutieleer voor de inrichting van maatschappij en samenleving. Een stoet kleurrijke personen trekt voorbij, wier denkbeelden wij nu vreemd vinden maar die wel aan de basis liggen van het moderne racisme. 

Piet de Rooy was hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de UVA. Voor zijn boek Ons stipje op de waereldkaart [leesfragment] ontving hij de Prinsjesboekenprijs 2014

MINDBOOKSATH : athenaeum