De ondergang van het Avondland - Oswald Spengler

20 november 2017
| | | |

Op maandag 20 november vindt er in De Rode Hoed om 20.00 een evenement plaats over Oswald Spenglers De ondergang van het Avondland, die onlangs in vertaling verscheen. Kom ook!

Filosoof Oswald Spengler beschrijft de opkomst en het verval van de grote wereldculturen en voorspelt het spoedige einde van de Westerse beschaving. Het boek sloeg in als een bom en de titel is synoniem geworden met het ondergangsdenken in het Interbellum, maar wat kunnen we nu nog met dit gedachtegoed? 

Gasten: Ad Verbrugge, Lotte Jensen en Ghassan Dahhan

Avondvoorzitter: Daan Roovers

Sommige boeken zijn zo invloedrijk dat ze symbool staan voor een tijdperk. Oswald Spengler's klassieker Untergang des Abendlandes is zo’n boek. Het eerste deel van het werk verscheen in 1918. Spengler beschrijft de opkomst en het verval van de grote wereldculturen en voorspelt het spoedige einde van de Westerse beschaving. Het boek sloeg in als een bom en de titel is synoniem geworden met het ondergangsdenken in het Interbellum. 

In 2017 staat het boek opnieuw in de belangstelling. Enkele conservatieve Nederlandse denkers noemen het boek een inspiratiebron en in oktober verschijnt de Nederlandse vertaling. Alle reden om in november een avond bij het boek stil te staan. We doen dat met Ad Verbrugge, filosoof aan de Vrije Universiteit en betrokken bij de vertaling, Lotte Jensen, neerlandica uit Nijmegen en Ghassan Dahhan, Midden-Oosten-correspondent voor dagblad Trouw. Gaat het Westen – maar nu echt – binnenkort ten onder?

Ad Verbrugge werkt als docent filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Bij het grote publiek werd hij bekend dankzij de essaybundel Tijd van onbehagen en later met Staat van verwarring. Verbrugge was een van de oprichters van Beter Onderwijs Nederland en betrokken bij de vertaling van Spenglers boek.

Lotte Jensen is hoofddocent historische letterkunde aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen. Ze doet onderzoek naar hoe in de Nederlandse letteren (1600-1850) het nationale verleden werd verwerkt en de nationale identiteit werd verbeeld.

Ghassan Dahhan is Midden-Oosten-correspondent voor het dagblad Trouw. Hij is politicoloog en polemoloog.

 

Bestel hier uw kaartje (€11,-).

N.B. Op maandag 13 november vindt de Leesclub over De ondergang van het Avondland plaats.

pro-mbooks1 : athenaeum