M.J. Brusseprijs 2021 naar Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet

07 juni 2021
| | |

De M.J. Brusseprijs 2021 is zaterdag in Met het Oog op Morgen uitgereikt aan Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet, voor hun boek Het recht van de snelste. Hoe ons verkeer steeds asocialer werd.

De M.J. Brusseprijs is de jaarlijkse prijs voor het journalistieke boek, een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Vorige jaren wonnen Pieter van Os (Liever dier dan mens, een onwaarschijnlijk overlevingsverhaal, 2020), Thomas Rueb (Laura H. Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer, 2019), Bas Haan (De rekening voor Rutte. De Teevendeal, het bonnetje en de politieke prijs voor leugens, 2018), Frank Westerman (Een woord een woord, 2017), Marcia Luyten (Het geluk van Limburg, 2016), Hans Goossen & Theo Sniekers (El Rey, 2015), Marcel van Engelen (Het kasteel van Elmina, 2014), Wilfred Scholten (Mooie Barend. Biografie van B.W. Biesheuvel, 2013), Bas Soetenhorst (Het wonder van de Noord/Zuidlijn, 2012), Annejet van der Zijl (Bernhard, een verborgen geschiedenis, 2011), Gerben van der Marel en Vasco van der Boon (De Vastgoedfraude, 2010).

Lees bij ons een fragment uit Het recht van de snelste.

De jury:

'Een verrassend boek voor alle juryleden. Het biedt veel ongekende inzichten in verkeer en mobiliteit, stelt overtuigend de vraag hoe belangrijk mobiliteit eigenlijk is en suggereert daarop een antwoord. Het recht van de snelste is een dwingende nadenker. Alle vijf boeken zijn voortreffelijk geschreven. Het boek dat we bekronen is zelfs zo goed geschreven dat dat eigenlijk helemaal niet zo opvalt. Alle vijf de boeken stemmen tot nadenken, maar het boek dat we bekronen stemt tot omdenken. Alle vijf de boeken zijn juwelen, maar het boek dat we bekronen kan ook een instrument zijn waarmee je aan de slag gaat. Op de overige vier boeken zal in de toekomst vaak worden teruggegrepen, maar het boek dat we bekronen grijpt vooruit.'

Dit was de shortlist:

  • Harm Ede Botje en Mischa Cohen, Mijn meningen zijn feiten. De wording van Thierry Baudet
  • Matthias M.R. Declercq, De ontdekking van Urk [fragment]
  • Doortje Smithuijsen, Gouden bergen. Portret van de digitale generatie
  • Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet, Het recht van de snelste. Hoe ons verkeer steeds asocialer werd [fragment]
  • Philippus Zandstra en Wietse Pottjewijd, XTC. Een biografie
pro-mbooks1 : athenaeum