Wat lezen wij: 'Je zinnen verzetten is ook belangrijk'

13 september 2021
| | | | | | | |

De medewerkers van Athenaeum Boekhandel aan het Spui helpen je al 55 jaar aan mooie boeken, maar wat lezen ze zelf eigenlijk? In deze jubileumweek laten we veertien collega's aan het woord over de boeken die ze lezen of weggelegd hebben - in de stijl van de Guardian-rubriek 'The Books That Made Me'. Dit keer: Ruth Kief.

Het boek dat ik nu lees

Antwerpen van Michael Pye, over de Gouden Eeuw van Antwerpen. Pye schetst in dit boek een caleidoscopisch beeld van de stad in de zestiende eeuw en laat zien hoe vormend het Antwerpen van toen voor de moderne tijd geweest is. Een mooie aanvulling ook bij bijvoorbeeld de Cromwell-trilogie van Hilary Mantel, voor als je benieuwd bent naar hoe het er in die tijd aan de andere kant van de plas aan toe ging.

Het boek dat ik niet uitlas

Maar nog wel uit ga lezen: Wildevrouw van Jeroen Olyslaegers. Een roman die zich ook in de zestiende eeuw afspeelt, in Antwerpen en Amsterdam. Mooi en mysterieus vond ik het tot nu toe, maar ik wil dan toch nog meer weten over de setting en de tijd waarin het zich afspeelt. Dus eerst Antwerpen en dan verder in Wildevrouw.

Het boek dat het meest wordt onderschat

Alle boeken die geringschattend pulp genoemd worden. Wie zijn wij om voor een ander te bepalen of een boek de moeite waard is, en wat een boek de moeite waard maakt? Ik heb vriendinnen die in de zomervakantie na een jaar niet lezen maar wel hard werken, kinderen opvoeden en huishouden op de camping een deel uit de Zeven zussen-reeks lezen en daar dan ontzettend veel plezier aan beleven. Vaak vertellen ze mij, 'de boekverkoper', dat dan nadien met enige schaamte en dat vind ik zo ontzettend jammer. Geniet er gewoon van, je zinnen verzetten is ook belangrijk! + Er gaat niets boven een spannende thriller om jezelf weer op gang te krijgen als je even in een leesdip zit. Karin Slaughter always does the trick.

Het laatste boek waar ik om moest lachen

De saamhorigheidsgroep van Merijn de Boer. Een zeer herkenbaar en grappig portret van een links-idealistisch collectief uit de jaren '80. De beschrijvingen van de Hollandse pietluttigheid, ongezonde groepsdynamieken en, natuurlijk, de voor de tijd typische buitennissigheden zijn treffend en vaak erg geestig. Knap is ook het schijnbare gemak waarmee De Boer alles opgetekend heeft.

Het boek dat ik cadeau geef

Ik probeer altijd boeken cadeau te geven waarvan ik denk dat de ontvanger ze echt zal waarderen dus het wisselt nogal. Het laatste boek dat ik cadeau deed was De stilte van vrouwen van Pat Barker, een hervertelling van de Trojaanse oorlog vanuit het perspectief van Briseïs, een van de vrouwelijke personages in het bekende verhaal. Dat kan een beetje programmatisch klinken maar dat is het totaal niet, ik heb het verslonden. Vorige maand verscheen het vervolg The Women of Troy (De vrouwen van Troje, de Nederlandse vertaling, verschijnt in november), dus ik weet ook al wat ik na Wildevrouw ga lezen.

Ruth Kief is webboekverkoper bij Athenaeum.nl en coördinator van De Nieuwe Garde.

Wat lezen wij: 'Je zinnen verzetten is ook belangrijk'

Delen op

€ 20,00
€ 17,50
€ 15,00
€ 22,99
€ 26,99
€ 23,99
pro-mbooks1 : athenaeum