6 vragen aan Yves Petry, auteur van Overal zit mens

26 april 2023
| | | | |

Yves Petry won in 2011 de Libris Literatuurprijs voor De maagd Marino en maakt nu met Overal zit mens weer kans op die prijs. Op ons verzoek koos hij zes vragen om te beantwoorden. Over, onder andere, het oeuvre van Thomas Bernhard: ‘Daar put een mens moed uit wanneer je weer eens het gevoel hebt helemaal niet achter het stuur van je eigen leven te zitten maar op de achterbank of in de kofferbak.’

N.B. Lees op onze site een fragment uit Overal zit mens en bekijk de andere genomineerden. Lees ook fragmenten uit De geesten en Liefde bij wijze van spreken, en Esther Wils’ interview met Petry over De maagd Marino.

Met welke schrijver zou je op date willen? (En waarom.)

Die teleurstelling wil ik mezelf liever besparen. Ik denk dat bet boek altijd beter is dan de schrijver. Sterker nog, het boek moet beter zijn dan de schrijver. Anders was het geen goed boek.

Welk boek houdt je op de been in moeilijke tijden

Het oeuvre van Thomas Bernhard, meer bepaald: Een kind, De neef van Wittgenstein, Houthakken, De onderspitdelver, Oude meesters. Even genadeloze als geestige mens-, maatschappij- én zelfkritiek, de razende, denderende vlucht vooruit van individuen die alleen zichzelf kunnen zijn of anders niet. Daar put een mens moed uit wanneer je weer eens het gevoel hebt helemaal niet achter het stuur van je eigen leven te zitten maar op de achterbank of in de kofferbak.

Welk boek heeft je leven veranderd?

De korte verhalen van Franz Kafka. Ook Het slot. Ik studeerde toen nog wiskunde maar deze teksten gaven me het onontkoombare gevoel in: dit wil ik ook doen. Het komt met andere woorden door Kafka dat ik besloot schrijver te worden. Dus ja, als een schrijver mijn leven grondig heeft veranderd, dan is hij het wel.

Welk boek had je zelf willen schrijven?

Humboldts gift van Saul Bellow. Al zou ik tien jaar geleden die vraag anders hebben beantwoord.

Waar genoot je het meeste van tijdens het werken aan dit boek?

Dat ik een narratief kader had gevonden om gevoelens van wereldvijandigheid in onder te brengen zonder dat het machteloos gezeur werd. Mijn kwaadheid kreeg een doel, ze werd een functionele woede, die paste binnen een plan, een boek, een spannende vertelling.

Wie moet dit boek zeker lezen? (En waarom)

Al wie weleens zuchtend bij zichzelf denkt: ik ben boos, ja, maar wat moet ik daarmee.

6 vragen aan Yves Petry, auteur van Overal zit mens

Delen op

€ 22,99
€ 17,50
€ 12,99
€ 14,50
€ 22,50
€ 23,95
€ 22,50
€ 49,99
€ 18,99
€ 16,49
€ 54,99
pro-mbooks1 : athenaeum