Best besproken week 39: Anil Ramdas, Connie Palmen, en fantastische, bekroonde kinderboeken

02 oktober 2023
| | | | |

Welke boeken sprongen er de afgelopen week uit in de recensies en boekenbijlages? Athenaeum Boekhandel houdt het voor u bij. Deze week: de biografie van Anil Ramdas, de nieuwe Connie Palmen, en twee fantastische, bekroonde kinderboeken

In wat voor land leef ik eigenlijk? 

De langverwachte biografie van de invloedrijke intellectueel Anil Ramdas, geschreven door Karin Amatmoekrin, lijkt alle verwachtingen waar te maken. Nauwgezet traceert Amatmoekrin Ramdas’ leven en ideeën, "met grote kennis van de Surinaamse geschiedenis, de migratiegeschiedenis en het debat daarover, plus kennis van Europese intellectuele tradities en literatuur" (Maaike Meijer in De Groene). Een verhaal dat zoals alle goede biografieën de geschiedenis niet kleiner, maar juist groter maakt.  

Amatmoetkrin in Trouw: “alles wat ik van hem las was gewoon goed. Tot op het laatst was hij heel scherp. Dat heeft mij enorm geïnspireerd.”

Voornamelijk vrouwen 

Connie Palmen, the woman, the myth, the legend. Vers van de pers is haar nieuwe essaybundel Voornamelijk vrouwen, een lofzang op vrouwelijke scheppende kracht en autonomie. Het boek, zouden wij willen zeggen, waarvan je altijd hoopte dat ze het zou schrijven. Palmen schrijft over haar favoriete schrijvers: Marguerite Duras, Patricia Highsmith, Sylvia Plath, Vivian Gornick, Olivia Laing, Joan Didion, en vele anderen. Via hen ontrafelt ze het mysterie van haar eigen schrijverschap. 

Het Parool: “een intelligente, enthousiasmerende essaybundel die aanzet tot lezen en getuigt van een diep persoonlijke leeshouding, waarbij Palmen én de lezer bevangen raken door ‘de meedogenloze intimiteit van fictie’.”

Winnaars Gouden Griffel en Penseel: Edward van de Vendel en Djenné Fila

“In het jaar waarin hij zijn honderdste kinderboek publiceerde, wint hij met Misjka zijn eerste Gouden Griffel," schrijft Het Parool – om eraan toe te voegen dat hij voor dit boek ook al de Vlaamse Boon Kinder- en Jeugdliteratuur ontving. Edward van de Vendel: “De zon is flink opgegaan boven dit boek.” Bas Maliepaard in MAX Nieuwsweekend bevestigt wat we al wisten: "Een prachtig boekje."

Illustrator Djenné Fila is behoorlijk overrompeld door haar succes; haar werk werd de afgelopen jaren met verschillende belangrijke prijzen bekroond. De Gouden Penseel ontving ze voor haar illustraties in Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen, “waarbij ze al haar verbeeldingskracht en illustratietechnieken de vrije loop mocht laten,” schrijft Het Parool. Ook Bas Maliepaard is vol lof over de fantastische illustraties.



pro-mbooks1 : athenaeum