Boekpresentatie Dik van der Meulen, Bernhards oorlog. Het leven van een prins in ballingschap

16 december 2022
|

Vrijdag 16 december vanaf 17.00 bij SPUI25 gaat Dik van der Meulen naar aanleiding van zijn nieuwe biografie, Bernhards oorlog. Het leven van een prins in ballingschap,  in gesprek over de vraag: Hoe is het mogelijk dat een in Duitsland geboren prins, die in 1936 nog een onbezoldigde kantoorbaan had, in 1945 een van de invloedrijkste en populairste Nederlanders was geworden? Kom ook!

Aanmelden

Over Bernhards oorlog

Bernhards oorlog gaat over het wonderlijke en niet zelden spectaculaire leven van de Prins der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. Biograaf Dik van der Meulen gaat deze avond in gesprek over Bernhard als een complexe figuur, die opportunisme paarde aan doodsverachting; een man die egocentrisch was en tegelijk loyaal aan zijn vrienden – hoewel niet altijd aan zijn eigen echtgenote Juliana, de toekomstige koningin.

Tijdens zijn ballingschap in Londen beleefde prins Bernhard een komeetachtige militaire carrière. Binnen vier jaar klom hij op van kapitein zonder bevoegdheden tot luitenant-generaal, en werd hij bevelhebber van het georganiseerde verzet in Nederland. Toch vonden koningin Wilhelmina en hijzelf dat er nóg meer in had gezeten. Bernhards oorlog. Het leven van een prins in ballingschap bevat tal van nieuwe inzichten in het doen en laten van de prins in de Tweede Wereldoorlog, en laat bovenal zien dat Bernhard, mede door toedoen van zijn schoonmoeder, een aanzienlijk veiligheidsrisico was.

In dit programma gaat Dik van der Meulen naar aanleiding van zijn nieuwe biografie met nader bekend te maken gasten in gesprek over de vraag: Hoe is het mogelijk dat een in Duitsland geboren prins, die in 1936 nog een onbezoldigde kantoorbaan had, in 1945 een van de invloedrijkste en populairste Nederlanders was geworden?

Dik van der Meulen schrijft over uiteenlopende onderwerpen. Voor zijn biografie van Multatuli ontving hij in 2003 de AKO Literatuurprijs. Zijn biografie van koning Willem III kreeg in 2014 de Libris Geschiedenis Prijs. De kinderen van de nacht. Over wolven en mensen werd bekroond met de Jan Wolkers Prijs 2017. Daarna verschenen het pamflet Is natuur links? en de biografie Dr. Hendrik Muller. Wereldreiziger voor het vaderland (1859-1941).

Op onze site staan de eerste pagina's van Bernhards oorlogLees ook een fragment uit Dr. Hendrik Muller en Daan Stoffelsens bespreking van het boek, een fragment uit Is natuur links? op Athenaeum.nl. Eerder publiceerden we voor uit Van der Meulens Het bedwongen bos. Nederlanders & hun natuur en bespraken we De kinderen van de nacht.

pro-mbooks1 : athenaeum