De pagina Kookboeken & tuinboeken wordt beheerd door Maartje Kouwenberg (Athenaeum Boekhandel Spui) en Daan van der Valk (Boekhandel Van Rossum).

Wil je de leestips van Maartje en David als eerste ontvangen? Schrijf je in voor de tweemaandelijkse nieuwsbrief Kookboeken & tuinboeken

Maartjes kookleestips | januari

Maud Moody en Leonardo Pacenti, Toscanini, en Simone van Thull, Inmaak- en fermenteerbijbel

Begin januari stond er in Het Parool een stuk over de foodtrends van 2024. Je raadt het nooit! Italiaans eten! Dat komt even goed uit. Het best verkochte kookboek van 2023 is bij ons namelijk het in het najaar verschenen: Toscanini van Maud Moody en Leonardo Pacenti. (Plus: die andere trend, inmaken en fermenteren.) Lees mijn hele bespreking.

Toscanini: pasta

Maud Moody ; Leonarda Pacenti

Van 'rigatoni con coda alla vaccinara', pasta met saus van gestoofde ossenstaart, uit de Romeinse wijk Regola tot aan 'orecchiette alla pugliese', pasta met broccoli, knoflook, peperoncini en ansjovis, dé pasta van Puglia; iedere stad of streek kent zo haar eigen klassiekers. In dit rustiek-moderne kookboek brengt Toscanini de enorme diversiteit aan pastagerechten op toegankelijke wijze samen. Van beproefde recepten voor doordeweeks (en voor het hele gezin) tot aan gevulde pasta's, lasagnes en hartverwarmende ragù's voor in het weekend.
€ 35,00
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)

Daans tuinleestip | januari

Derek Jarman, Moderne natuur (vertaling Henny Corver en Nico Groen)

ls er één man is die mijn kijk op tuinieren heeft veranderd is het wel de Britse filmregisseur Derek Jarman. Hij werd beroemd door zijn abstracte en zeer expressionistische films, maar toen bij hem in 1986 HIV werd geconstateerd kocht hij een houten cottage aan de kust van Kent en legde daar zijn droomtuin aan. Lees mijn hele bespreking, lees een fragment en reserveer de vertaling.

Moderne natuur

Derek Jarman

De buikband om het boek lijkt misschien normaal, maar dat is hij zeker niet: er zitten namelijk zaadjes in. Plant de buikband in de grond en krijg er veldplanten voor terug! Nadat hij in 1986 met hiv werd gediagnosticeerd, koopt de Britse filmmaker en schrijver Derek Jarman (1942-1994) een stuk land met een houten huisje aan de kust van Kent. De houten muren schildert hij pikzwart, de felgele kozijnen laat hij intact, en in de kiezels rond het huis onder de rook van de kerncentrale van Dungeness begint hij aan zijn droomtuin. Niet alles wat Jarman plant overleeft de felle wind en het opspattende zeewater, maar toch bloeit er genoeg op en ontstaat er in de woestenij een tuin van indrukwekkende schoonheid. Terwijl zijn gezondheid steeds verder achteruitgaat, blijft Jarman zijn dagen in Dungeness tegen de klippen op vastleggen. In zijn dagboeken beschrijft hij hoe hij de tuin aanlegt waar hij zijn hele leven al naar verlangde, en blikt hij terug op zijn leven: zijn jeugd in een conservatief gezin, zijn tijd als jonge, homoseksuele man in het Londen van de jaren zestig, en zijn tegendraadse kunstenaarscarrière. Tegenwoordig is Jarmans tuin een bedevaartsoord voor tuin- en kunstliefhebbers van over de hele wereld – en Moderne natuur een klassieker die lezers al decennialang mensen troost en hoop biedt. Nu is er voor het eerst een Nederlandse vertaling: dit prachtige, levenslustige dagboek over een tuin aan de rand van het bestaan. Derek Jarman (1942-1994) was een Britse schrijver, kunstenaar en avant-gardistisch filmmaker. Hij bleef zich fel inzetten voor homorechten en was kritisch op de Britse politiek tot zijn aan arbeidsgerelateerde overlijden in 1994. Zijn werk, maar in het bijzonder Prospect Cottage – Jarmans houten huis omringd door een in kiezels opgetrokken bloemenzee aan de kust van Kent – blijft kunstenaars en kunstliefhebbers over de hele wereld inspireren. Over de vertalers: Henny Corver (1952) vertaalde werk van onder anderen Annie Dillard, Olivia Laing en Stephen Fry. Nico Groen (1965) vertaalde werk van onder anderen Robert Macfarlane, Helen Macdonald en Zadie Smith.
€ 32,50
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van onze activiteiten en tips?

Nieuwe kookboeken

Toon alle nieuwe kookboeken
Anna's perfecte smaken | Anna Jones | 9789464043082
€ 29,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Patisserie Coucou | Enzo Pérès-Labourdette | 9789038812724
€ 38,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
The Preserving Garden | Jo Turner | 9781760762865
€ 26,95
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Kimchi | Ae Jin Huys | 9789401462587
€ 26,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Chez Bijdendijk | Joris Bijdendijk | 9789038814711
€ 34,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Code Noir | Lelani Lewis | 9781962098007
€ 44,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
De Zilveren Lepel - Chocolade | auteur onbekend | 9789000392261
€ 49,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
The Chocolate Spoon | The Silver Spoon Kitchen | 9781838667092
€ 39,95
Op voorraad Levering binnen 2 werkdagen.
Easy Wins | Anna Jones | 9780008526658
€ 37,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
De bijbel van de Spaanse keuken | Raquel Palla Lorden | 9789048856039
€ 34,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Cool Beans | Joe Yonan | 9780399581489
€ 34,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
So vegan easy | Roxy Pope ; Ben Pook | 9789000393213
€ 22,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
The Tinned Tomatoes Cookbook | Samuel Goldsmith | 9781761500077
€ 28,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Seasoning | Angela Clutton | 9781922616555
€ 41,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Dwars door Parijs | Caroline de Maigret ; Gwilherm de Cerval ; Manu Payet ; Zazie Tavitian | 9789493338104
€ 22,50
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
ATELIER SEPTEMBER | APARTAMENTO | 2001000063581
€ 55,00
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Jacques Pepin Cooking My Way | Jacques Pepin | 9780358581802
€ 42,95
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Bahari | Dina Macki | 9780241632512
€ 35,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Budget Vegan in 30 minuten | Saskia Sidey | 9789461433107
€ 16,50
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Mochi | Sabrina Fauda-rôle | 9781922754974
€ 13,95
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Slovenian Cuisine | Janez Bratovz ; Noah Charney | 9781510764606
€ 35,00
Levertijd 4 tot 10 werkdagen.
Start Here | Sohla El-Waylly | 9780593320464
€ 54,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Het lekkerste uit Zweden | Ingrid Hofstra | 9789464042849
€ 29,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Earth's Own Cuisine | Jonathan Karpathios ; Ellen Schut ; Annemiek van Leeuwen ; The Farm Kitchen | 9789090377155
€ 29,50
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
The Silver Spoon Pasta | The Silver Spoon Kitchen | 9780714865980
€ 34,95
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
The Official Veganuary Cookbook | Veganuary | 9780008580247
€ 31,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
A Whisper of Cardamom | Eleanor Ford | 9781922616357
€ 36,99
Levertijd 4 tot 10 werkdagen.
Rintaro | Sylvan Mishima Brackett ; Jessica Battilana | 9781958417003
€ 42,50
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Toespijs | Judith Cyrus | 9789464042627
€ 29,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
More Is More | Molly Baz | 9780593578841
€ 42,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Pien laat haar eten zien vol. 2 | Pien Wekking | 9789000390731
€ 26,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Shortlist Amsterdam extra smaak | Praag, van, Famke& Praag, van, Floor | 9789082614459
€ 35,00
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Het kookboek van Mama's Koelkast | Aaliyah Bochhah ; Pay-Uun Hiu | 9789464814293
€ 34,95
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Vega India | Paulami Joshi | 9789048867905
€ 35,00
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Mary Makes it Easy | Mary Berry | 9781785948428
€ 37,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
The Tucci Table | Stanley Tucci | 9781399618700
€ 36,99
Levertijd 4 tot 10 werkdagen.
Italopop | Vanja van der Leeden | 9789038809793
€ 39,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Master the originals | Jeroen van Oijen | 9789083342108
€ 39,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Repertoire | Alice Hart | 9781804530764
€ 36,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Even more Basics to Brilliance | Donna Hay | 9789000391332
€ 34,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Boergondisch | Eva Posthuma de Boer | 9789083212678
€ 34,95
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Wokbijbel | Noni Kooiman | 9789048868735
€ 34,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
De wereldgeschiedenis in twaalf bonen | Joël Broekaert | 9789045046556
€ 20,00
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Toscanini: pasta | Maud Moody ; Leonarda Pacenti | 9789048865772
€ 35,00
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Shortlist Amsterdam - restaurants & recipes (ENGLISH) | Famke van Praag&, Floor van Praag | 9789082614442
€ 40,00
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Inmaak- en fermenteerbijbel | Simone van Thull | 9789048866489
€ 34,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Simpel | Yotam Ottolenghi | 9789464042818
€ 33,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
De basis Plantaardig | Pieter-Jan Lint | 9789490028909
€ 34,95
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
The Dinner Party | Martin Benn ; Vicki Wild | 9781743798966
€ 42,50
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
How to Butter Toast | Tara Wigley | 9780008554712
€ 25,99
Levertijd 4 tot 10 werkdagen.
Vegan Toko | Milou van der Will | 9789461433015
€ 32,50
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
The Farm Table | Julius Roberts | 9789464042580
€ 33,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
The Flavour Thesaurus: More Flavours | Niki Segnit | 9781526608987
€ 29,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
De groene smaakbijbel | Niki Segnit | 9789463812153
€ 32,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
5 Ingredients Mediterranean | Jamie Oliver | 9780241431160
€ 37,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
A Splash of Soy | Lara Lee | 9781526654663
€ 32,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Between Meals | A. J. Liebling | 9780241637975
€ 16,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Small Fires | Rebecca May Johnson | 9781911590491
€ 20,99
Levertijd 4 tot 10 werkdagen.
Code Noir | Lelani Lewis | 9789038811826
€ 39,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Midden-Oosterse salades | Shuki Rosenboim ; Louisa Allan | 9789461433008
€ 25,95
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
SPUNTINO | Russell Norman | 9781408847176
€ 42,50
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Zoet genoeg | Alison Roman | 9789000387373
€ 34,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Japan | Hachisu, Nancy Singleton ; Smith, Ellie | 9781838666279
€ 49,95
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Rijs | Jan Bronswijk ; Jeroen Hazebroek ; Leonard Elenbaas | 9789083324548
€ 34,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Oestersalons, bakkeljauwbitterballen en donutzaken | Janno Lanjouw | 9789461645869
€ 14,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Athína | Chloé Monchalin ; Benjamin Rousselet | 9789023017103
€ 34,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Home made zomer | Yvette van Boven | 9789059566965
€ 22,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
The Cheese Wheel | Emma Young | 9781529903652
€ 21,99
Levertijd 1 tot 3 werkdagen.
Budget Vegan eenpansgerechten | Sam Dixon | 9789461432995
€ 16,50
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Hard seltzer | Thibault Massina ; Romain Aubert | 9789461432988
€ 17,50
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Jaarrond | Yvette van Boven | 9789038813257
€ 32,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
The Indonesian Table | Petty Pandean-Elliott | 9781838666286
€ 34,95
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Cocktailbijbel | Tess Posthumus | 9789048867820
€ 34,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
The North African Cookbook | Jeff Koehler | 9781838666262
€ 49,95
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Wijn in de Lage Landen | Meta van den Boomen | 9789089899248
€ 35,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Welmoeds wilde keuken | Welmoed Bezoen | 9789048864577
€ 35,00
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Chin. Ind. Rest. kookboek | Danny Lee ; Ka Fai Lee ; Sun Li ; Yan Ting Yuen | 9789038812274
€ 38,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Dim Sum & Dumplings | Karin Lei | 9789461432940
€ 22,50
Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
JapanEasy Bowls & Bento | Tim Anderson | 9789461432919
€ 29,95
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
The Cocktail Bible | Pyramid | 9780753733066
€ 14,95
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Oren | Oded Oren | 9789461432926
€ 29,95
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
The Gourmand’s Egg. A Collection of Stories and Recipes | The Gourmand | 9783836585897
€ 47,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
De bijbel van de Libanese keuken | Merijn Tol | 9789048863631
€ 34,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Van wafel tot koek | Regula Ysewijn | 9789048859757
€ 35,00
Op voorraad Levering binnen 2 werkdagen.
Moro thuis | Sam & Sam Clark | 9789461432933
€ 34,95
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Bon Appétit Paris | Mara Grimm | 9789083262000
€ 29,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Wild Drinks | Sharon Flynn | 9781743796115
€ 28,99
Levertijd 4 tot 10 werkdagen.
Wildplukken in de stad | Wross Lawrence ; Klaske Kamstra | 9789056159399
€ 19,95
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
All you can eat - de nieuwe eetgids van Nederland | Jonneke de Zeeuw ; Mooncake | 9789043926195
€ 27,50
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Supersmoothies & sapjes | Fern Green | 9789023016649
€ 19,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Cinnamon and Salt: Cicchetti in Venice | Emiko Davies | 9781743797310
€ 31,95
Levertijd 1 tot 3 werkdagen.
Bistrotier | Stephane Reynaud ; Scribent | 9789464042016
€ 44,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
De zure stad | Paul van Ravestein ; Monique Mulder | 9789038810355
€ 39,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Noma 2.0 | Rene Redzepi ; Mette Soberg ; Junichi Takahashi | 9781648291722
€ 84,00
Levertijd 4 tot 10 werkdagen.
BAK! | Paul Hollywood | 9789461432827
€ 27,50
Op voorraad Levering binnen 2 werkdagen.
Pien laat haar eten zien | Pien Wekking | 9789000383832
€ 26,99
Op voorraad Levering binnen 2 werkdagen.
Toetjesbijbel | Rutger van den Broek | 9789048861828
€ 34,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Bij Ilham aan tafel | Ilham Cherradi Oba | 9789038811888
€ 32,50
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
All you can eat - de nieuwe eetgids van Nederland | Jonneke de Zeeuw ; Mooncake | 9789043926195
€ 27,50
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Soep van Sam & Joris | Joris Bijdendijk ; Samuel Levie | 9789038812076
€ 25,00
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Parsi | Farokh Talati | 9789461432858
€ 35,00
Op voorraad Levering binnen 2 werkdagen.
Memmisj | Jonah Freud | 9789048861804
€ 35,00
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Een tafel vol | Meike Krüger | 9789048863532
€ 35,00
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Moro Easy | Samantha Clark ; Samuel Clark | 9781529149593
€ 42,00
Levertijd 4 tot 10 werkdagen.
Hommage | Sergio Herman | 9789038811420
€ 32,50
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Chinese-ish | Rosheen Kaul ; Joanna Hu | 9789461432810
€ 23,50
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Café Mazahar | Merijn Tol | 9789038811208
€ 34,99
Levertijd 1 tot 2 werkdagen.
Bakboek | auteur onbekend | 9789000384389
€ 49,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
BAKE | Paul Hollywood | 9781526647160
€ 36,99
Levertijd 1 tot 3 werkdagen.
Tofu | Emma de Thouars | 9789038811840
€ 23,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Persiana elke dag | Sabrina Ghayour | 9789461432803
€ 27,50
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
NOOMI | Sara Shawkat | 9789464041163
€ 33,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Streetfood | Soenil Bahadoer ; Hassnae Bouazza | 9789038811215
€ 25,00
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Taste | Stanley Tucci | 9780241501009
€ 16,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
The Spanish Home Kitchen | Jose Pizarro | 9781784884475
€ 42,00
Levertijd 4 tot 10 werkdagen.
Forever Beirut | Barbara Abdeni Massaad | 9781623718534
€ 42,99
Levertijd 1 tot 3 werkdagen.
Klein Korea | Billy Law | 9789461432797
€ 22,50
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Beter BBQ - Handig met de houtskool-bbq | Jeroen Hazebroek ; Leonard Elenbaas | 9789464041545
€ 15,99
Levertijd 1 tot 2 werkdagen.
Vegan rainbow food | Jason Tjon Affo | 9789023016977
€ 25,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
The Official Downton Abbey Cookbook | Annie Gray | 9781781319574
€ 36,99
Levertijd 4 tot 10 werkdagen.
De buitenkeuken | Charlotte Marres ; Olle Swets | 9789038810713
€ 35,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Van Boven in het wild | Yvette van Boven | 9789038811284
€ 38,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Rijsel | Pieter Smits ; Iwan Driessen ; Stephanie Lücken | 9789464041446
€ 34,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Altijd zondag | Wil Demandt | 9789048856015
€ 39,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Borrelbijbel | Ramon Brugman | 9789048862627
€ 34,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Switi Sranan | Noni Kooiman | 9789048861026
€ 35,00
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Java | Maureen Tan | 9789048862603
€ 35,00
Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Nistisima | Georgina Hayden | 9789461432711
€ 30,95
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
The Wok | J. Kenji Lopez-Alt | 9780393541212
€ 55,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Saka Saka | Chef Anto ; Aline Princet | 9781911668459
€ 36,99
Op voorraad Levering binnen 2 werkdagen.

Dit is de shortlist voor de Food & Friends Gouden Kookboek

Chin. Ind. Rest. kookboek | Danny Lee ; Ka Fai Lee ; Sun Li ; Yan Ting Yuen | 9789038812274
€ 38,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Van wafel tot koek | Regula Ysewijn | 9789048870004
€ 35,00
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Jiwa | Carl Lemette ; Mas van Putten | 9789038811017
€ 34,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Hommage | Sergio Herman | 9789038811420
€ 32,50
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Winterlust | Debby De Mangelaere ; Wout Hendrickx | 9789463373036
€ 39,50
Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
De keukens van Oekraine | Olia Hercules | 9789043925754
€ 37,50
Op voorraad Levering binnen 2 werkdagen.

Daans leestip | oktober

Pieter-Jan Lint, De basis plantaardig, en Niki Segni, De groene smaakbijbel

Het komt niet vaak voor dat er van twee favoriete kookboeken een vervolg uitkomt en waar ik dan weer enthousiast over ben. In 2004 verscheen Filip Verheydens De basis. Ik werkte toen in de Larense Boekhandel en heb toen er honderden van verkocht, met basisrecepten in een luxe jasje op hoog niveau. In 2011 verscheen De smaakbijbel van Niki Segnet. Ook dit kookboek werd een bestseller; zonder plaatjes maar superinspirerend door alle bijzondere combinaties  die uitgelegd worden. Met een meer dan goede pen beschrijft Niki op een bijna literaire manier combinaties van producten die je zelf nooit zou kunnen bedenken. Lees mijn hele bespreking, en lees Maartjes ervaringen met bakken uit De basis plantaardig.

De basis Plantaardig

Pieter-Jan Lint

Er is een beweging aan de gang om bewuster om te gaan met voeding voor een betere gezondheid, voor de bescherming van onze planeet en voor het vermijden van dierenleed. We kunnen er niet meer omheen. DE BASIS Plantaardig sluit zich aan bij deze voedings(r)evolutie en geeft je inzicht in producten en smaakmakers zoals sojasaus, edelgistvlokken, aquafaba en miso. Dit boekje verklaart het belang en het nut van plantaardige eiwitten, staat stil bij het belang van de vijfde smaak umami en leert je via tientallen kook- en snijtechnieken om groenten, fruit, zaden, granen en peulvruchten op de juiste manier te verwerken. Plantaardig roerei? Bechamelsaus zonder boter? Hoe maak je zeewierbouillon? Kun je een kaaskroket even lekker maken zonder kaas? Hoe evenaar je de smaak van vlees als je het niet gebruikt? Alle beschrijvingen en recepten werden opgetekend door vegan chef Pieter-Jan Lint en op een eenvoudige manier in beeld gebracht door culinair fotograaf Tony Le Duc. ‘Dit boekje toont je alle basiskennis die nodig is om plantaardig te leren koken.’
€ 34,95
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)

Maartjes leestip | juli

Maartje tipt Code Noir Maartje tipt Code Noir
Lelani Lewis met Code Noir Lelani Lewis met Code Noir
Lelani Lewis met Jonah Freud Lelani Lewis met Jonah Freud

Lelani Lewis, Code Noir

Een zwart omslag met gele letters. Door de o van Noir steekt een arm. In de geopende hand liggen rode en gele pepers. Madame Jeanette, dacht ik, maar het zijn Habaneropepers, oftewel Scotch Bonnet. Dat klinkt lief en aardig maar ze zijn wel ontzettend pittig!
Volgens Lelani Lewis, die dit kookboek maakte, is de Scotch Bonnet het meest voorkomende ingrediënt in de Caribische recepten van haar boek. Code noir is lekker pittig dus.

Eigenlijk bestaat er geen Caribische keuken. De Cariben bestaan uit zoveel eilanden, uit zoveel landen dat je niet van één keuken kunt spreken. Daarbij zijn de ingrediënten die gebruikt worden in die keukens ook weer afkomstig uit alle delen van de wereld; Afrika, China, India en Europa. De gemene deler wat mij betreft is de tropische inslag. Kokos, ananas en hete peper.
De manier waarop die verschillende ingrediënten op de eilanden terecht zijn gekomen is verschrikkelijk. Daarvoor moeten we ons schamen. Miljoen mannen, vrouwen en kinderen zijn tussen 1550 en 1800 verscheept uit Afrika om op de plantages aan het werk te worden gezet. En waar ze tot slaaf werden gemaakt. Hier verwijst de titel van het boek naar. In de Code Noir waren regels vastgesteld door Lodewijk XIV hoe omgegaan moest worden met de Afrikaanse slaven. Wat ze te eten kregen, hoe ze gestraft moesten worden en hoe ze moesten wonen. Wat ze moesten geloven en hoe zij zich dienden te gedragen.
Na het afschaffen van de slavernij kwamen Chinezen en Indiërs op de plantages werken als contractarbeiders. Al deze mensen, inclusief de Europese slavendrijvers namen hun eetgewoontes mee naar de Cariben. Hierdoor is er een bijzondere diverse keuken ontstaan met kruiden en planten van over de hele wereld.

De recepten in het boek zijn veelzijdig. Vrolijk vind ik ze. Kleurrijk. Pittig én zoet: een melting pot.
Het belang van samen zijn en samen eten knalt uit het boek. LIMIN’ oftewel ‘om te delen’.
Lelani kwam op het Spui om haar kookboek te signeren. Ze had allerlei lekkers bij zich; hete kipkluifjes, peppered shrimps en hibiscussiroop. We zaten aan een grote tafel voor de deur in het zonnetje. Mensen kwamen langs en schoven aan. Je wilt graag bij haar zitten met haar mooie sproetengezicht. En je wil graag naar haar heerlijke Engels luisteren. Tevreden zaten we met elkaar te eten en te praten.
Dit boek moet je lezen. Er is zoveel informatie, dat kan ik hier lang niet allemaal opschrijven. De recepten zijn heerlijk. Ik neem nu nog een stuk Pineapple upsidedown cake met roze peper en zeg: koop dit boek en maak er een mooie hete tropische zomer van. Met elkaar. LIMIN’

Code Noir

Lelani Lewis

‘Het lekkerste dat ooit in mijn keuken thuis bereid is, kwam van haar hand. Sindsdien hoopte ik op één ding: Lelani’s eigen kookboek! Et voilà, Code noir.’ – Joris Bijdendijk‘De Caribische keuken’ bestaat niet. Logisch, aangezien het gebied vele duizenden kilometers uitstrekt en uit meer dan duizend eilanden bestaat. De keukens van de Cariben zijn fantastische smeltkroezen van culturen, ingrediënten, smaken en kooktechnieken. Deze invloeden zijn in de loop van de eeuwen uit wel vier continenten meegenomen door mensen die zich – vrijwillig en onvrijwillig – op de eilanden vestigden. Het resultaat? Smaakvolle, spannende en kleurrijke gerechten die nog te weinig bekend zijn in Nederland en Vlaanderen.Code Noir is een kookboek dat doordrenkt is van geschiedenis. Niet alleen vanwege de titel, die slaat op een zeventiende-eeuws decreet waarin koning Lodewijk XIV liet vastleggen hoe tot slaaf gemaakte Afrikanen in de Franse koloniën behandeld moesten worden, maar vooral omdat het ingaat op het eten en de mensen die door de gruwelijke loop van de geschiedenis samen kwamen in de Cariben, waardoor ook ingrediënten uit de Oude en Nieuwe Wereld op één bord terechtkwamen.In Code Noir gaat Lelani Lewis terug naar de roots van haar Caribische eetcultuur, met klassieke gerechten als jerk chicken, bakkeljauwfritters, pepperpotstoof en Guinness-punch. Maar ze deelt ook nieuwe creaties met typisch Caribische ingrediënten zoals cassave, mais, kokos, limoen, bakbanaan en chili’s: bakbanaan met pinda-limoensalsa, zoeteaardappelgratin met gemberroom en een anglaise van maiscrème met gekaramelliseerde guave.
€ 39,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)

Maartjes leestip | mei

Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li & Yan Ting Yuen Chin.Ind.Rest. kookboek

‘Nasi Goreng, Bami, Saté…’ Deze drie gerechten zijn de opening van het liedje ‘De Chinees doet veel meer met vlees’ van de Butlers uit 1969. Het is een liedje met een refrein dat moeilijk je hersens verlaat. Toen ik het net uitgekomen Chin.Ind.Rest. kookboek, van Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li & Yan Ting Yuen in mijn handen kreeg, zat het liedje dan ook weer meteen in mijn hoofd. ‘Neem ook nog een loempia mee’ is de tweede zin van het lied.

De Grote Loempia van mijn jeugd

Deze vier gerechten zijn zo met mijn jeugd verweven. Eigenlijk zijn ze even bekend als het patatje met. De vraag ‘Met nasi of bami?’, werd altijd gesteld bij het plaatsen van de bestelling. Wij namen altijd nasi. En een sateetje natuurlijk maar meer nog dan deze twee gerechten was de Grote Loempia het succesnummer. Zo heel af en toe werd ik erop uitgestuurd om bij de Chinees in het grote winkelcentrum drie Grote Loempia’s te halen.

Eerst liep je langs de ingang van het restaurant met de rode lampions. Daar zat nooit iemand. Ik moest bij de tweede deur zijn. Dan kwam ik in een kleine wachtkamer met achterin een balie. Daar stond een mevrouw aan wie je de bestelling doorgaf. Je betaalde en dan kreeg je een nummertje. Je ging zitten op een van de banken tegen de muur. Samen met al die andere mensen wachtte je rustig op je bestelling. Nummer 56! Ja dat was ik. Het luikje achter de balie ging open. Nog net zag je een klein stukje van de keuken. Twee armen schoven de witte plastic bak met de loempia’s naar buiten. Papier eromheen en dan in een wit plastic tasje.
Thuis was de loempia vaak veel te groot voor de kleine kinderbuik. Dan schoof je de vulling eruit en at je de heerlijke gefrituurde korst op.

In het kookboek komen alle klassiekers voorbij: Chinese tomatensoep, Haaievinnensoep (vonden we heel spannend want er was een haai voor gevangen!) Babi Pangang, Foe Yong Hai en ja hoor daar heb je hem, de Grote Loempia! Flashbacks naar mijn jonge ik. Dit wilde ik maken!

Echt de smaak van vroeger

Tot mijn grote verbazing is het beslag van de loempia eigenlijk hetzelfde als pannenkoekenbeslag maar dan dunner. De vulling bestaat uit taugé, prei en reepjes wortel, geblancheerd. Dan kleine blokjes gekookte kip en wat eierreepjes. Beetje sesamolie, peper en zout. Dat is het hele mysterie van de exotische loempia. Bakken in een laag olie. En ja! Het smaakt dus echt naar vroeger. Ik eet hem nu helemaal op. Sterker, ik eet er twee! Heerlijk.

En zo is het met al die recepten uit het boek die ik gemaakt heb. Alles smaakt zoals ik het mij herinner. Dat geeft een enorme kick. Naast de recepten zijn ook de verhalen van de mensen  die achter het luik en in het restaurant werken ontzettend leuk om te lezen.

Een aanrader dit boek!

En dan nu het hele liedje:

Refrein:
Nasi Goreng, Bami, Saté
Neem ook nog een loempia mee
Eet je maar rond
Het is ook zo gezond
Ja, de Chinees doet veel meer met vlees.

Kom je van het werk heel laat thuis
Staat er niets te borrelen op het fornuis
Neem een goed besluit, ga d’r eens op uit
En haal eens iets lekkers in huis

Refrein x 2

Vier je verjaardag, doe het goed
Vier die leuke feestdag eens zoals het moet
Drink een goed glas bier, maak maar veel plezier
En vergeet ook niet dat je wat eet

Refrein x 3

Chin. Ind. Rest. kookboek

Danny Lee ; Ka Fai Lee ; Sun Li ; Yan Ting Yuen

Genomineerd voor de Food and Friends Gouden Kookboek vakjuryprijs en publieksprijs 2023.Chinees-Indische restaurants zijn al meer dan zeventig jaar een wijdverbreid begrip in Nederland en Vlaanderen. Wie heeft er nou geen jeugdherinneringen aan de plaatselij ke chinees?! In 2021 werd de Chinees-Indische restaurantcultuur zelfs toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed.In Chin. Ind. Rest. kookboek zijn alle klassieke recepten van het Chinees-Indische restaurant vastgelegd, van babi pangang tot de perfecte bami, van foe yong hai tot koe loe kai. Maar ook de recepten van achter het doorgeefluik staan erin: wat eet het keukenpersoneel zelf, welke gerechten namen zij mee vanuit het oosten en maken zij graag thuis?Aan de hand van de familiegeschiedenis van de eigenaren van restaurant Fook Sing in Amsterdam vertellen de auteurs de geschiedenis van het Chinees-Indische restaurant in Nederland. Ook worden de verhalen van andere restaurants door het land gedeeld. Chin. Ind. Rest. kookboek is een prachtig en smakelijk naslagwerk en een ode aan Chin. Ind. Restaurants.‘Ik kan het me vandaag de dag bij na niet meer voorstellen dat ik de glorietijden van de Chinese restaurants heb mogen meemaken. Vroeger was zeker niet alles beter, maar wel anders. Chin. Ind. Rest.-kookboek is een belangrijk tijdsdocument.’– WON YIP‘Dit boek licht een tipje van de sluier op met hoeveel liefde, ambacht, aandacht en zorg er in de keukens van Chin. Ind. Rest. gekookt werd. Ik hoop dat alle Chinese Nederlanders trots zijn op de mooie gerechten en de verhalen die zij meedragen.’– HUI-HUI PAN‘Een ontroerend en voor Nederland erg belangrijk kookboek dat in de standaard collectie van elke eetliefhebber hoort.’ – JONNEKE DE ZEEUW (MOONCAKE)‘Fijn boek! Eindelijk weet ik nu het geheim achter de echte, Hollands-Chinese tomatensoep.’– SYLVIA WITTEMAN
€ 38,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)

Maartjes leestip | maart

Matay de Mayee, Haniyé. Een ode aan de oudste keuken ter wereld

Haniyé!
Vorig jaar ontmoetten Daan van der Valk en ik Matay de Mayee tijdens een boekpresentatie van Nigel Slater. Deze vond plaats in Matays eigen, prachtige zeventiende-eeuwse keuken van De Stijlkamer, in een grachtenpand op de Keizersgracht. Onze gastheer vertelde ons tijdens de heerlijke lunch dat hij ook bezig was met een kookboek ­– samen met zijn moeder.

Nu is het boek klaar, 7 maart ligt het in onze boekhandels: Haniyé. Een ode aan de oudste keuken ter wereld. Een prachtig boek met verrukkelijke foto’s. Haniyé betekent dan ook Geniet!

Het kookboek gaat over de keuken van de Suryoye oftewel de Assyriërs, een veelal christelijke gemeenschap die ooit woonde in wat nu Noord-Irak, Noordoost-Syrië en Noordwest-Iran is.

De moeder van Matay, Smuni Turan, kookt samen met Matay de recepten. Ze zijn eeuwenoud van moeder op dochter overgedragen. Nog nooit waren deze recepten opgeschreven. Matay zit er met zijn schriftje naast en noteert alles. Het is ontroerend te lezen hoe Smuni vroeger leefde, tussen de wijngaarden en de rondscharrelende kippen. Hoe ze met haar zusje het graan maalde tussen twee kleine molenstenen. Er waren waterputten en olielampjes. Er werd altijd buiten gekookt op open vuur, ook als het sneeuwde en zo wordt bijna elk recept ingeleid met een mooie anekdote.

De recepten zijn prettig en helder opgeschreven en geïllustreerd met heerlijke foto’s. Gerso, Lahmo doe tanuro, Ballo, Kleicha, je krijgt echt zin om alles te maken. Ook als een recept wat langer duurt maakt dat niet uit. Het is het dubbel en dwars waard als je weet dat je het straks gaat opeten met je dierbaren aan een mooi gedekte tafel!

Haniyé

Matay de Mayee

Recepten uit de oudste, meeste authentieke keuken ter wereld - het kookboek van de SuryoyeNu 2e druk!Van 's werelds oudst opgetekende recepten in spijkerschrift, zo'n 4000 jaar geleden, loopt er een rechte lijn naar de keuken van Smuni Turan. Haar recepten zijn door haar zoon Matay verzameld in Haniyé, Aramees voor 'eet smakelijk'. Een uniek kookboek waarin zowel de oudste keuken ter wereld wordt beschreven als de cultuur van de Suryoye, ook bekend als Assyriërs of Arameeërs. Meer dan 60 recepten, van klassiekers die altijd op tafel staan tot zalig zoete ideeën om mee af te sluiten: - bekende gerechten als muhammara, platbrood en vermicellirijst - soepen en stoofschotels, zoals traditionele linzensoep en sperziebonen met lam- groentegerechten, waaronder gevulde wijnbladeren of paprika's - recepten met vlees en vis, zoals steak tartare op zijn Suryoyo, gevulde kip, of witvis met saffraan- nagerechten en ander zoet, zoals rijstpudding, griesmeeltaart met amandel en sinaasappel, specerijkoekjes en baqlawa* Top-3 Beste kookboeken 2023 in Het Parool * * Top-10 Beste Kookboeken van 2023 van Mara Grimm ** gezien in onder meer delicious., National Geographic Traveler, Foodies, Flow, Telegraaf, Trouw en het Parool ** kookboek van de maand bij Athenaeum Boekhandel, Amsterdam ** Engelstalige editie verschijnt medio 2024 in de Verenigde Staten ** Duitse editie verschijnt voorjaar 2025 *Als christelijke minderheid in het Midden-Oosten zijn de Suryoye veelal vervolgd en verjaagd en ze leven inmiddels verspreid over de hele wereld. Ze spreken allemaal nog dialecten van het Aramees, de taal waarvan wordt aangenomen dat Jezus die sprak. En belangrijker: ze koken nog elke dag de gerechten waar alle keukens uit het Midden-Oosten schatplichtig aan zijn. Dit boek is dan ook een ontdekkingstocht naar de oudste, meest authentieke keuken ter wereld. Haniyé!' De recepten sluiten naadloos aan bij de laatste food trends. Het is heel Mediterraan en doorspekt met granen, groente en kruiden. [...] Ook fijn: auteur Matay de Mayee heeft een goede smaak, wat resulteert in heerlijke styling.' - Mara Grimm, culinair journalist en kookboekauteur 'Het allereerste boek van deze historische keuken met heerlijke groenten, kruiden en granen.' - De Telegraaf'Wát een ontroerend kookboek. Eerlijk, zonder pretenties, maar o zo authentiek.' - Trouw'Er gaat een wereld voor je open'. - Het Financieele Dagblad 'Een wááánzinnig mooi kookboek.' - Petra Possel en Paul de Leeuw'Dit prachtige boek heeft een ziel.' - Ronald Giphart'Een zeldzame en fascinerende kennismaking met een eeuwenoude, overheerlijke keuken. Dit kookboek behoort tot de beste in zijn soort - met recepten die het verleden eren. Recht vanuit het hart en de keuken van Matays moeder.' - Nigel Slater'Ik ken niemand die met zoveel overgave, toewijding, gevoel van traditie en liefde voor het overdragen van bijna verloren werelden, zo inspirerend over eten praat en schrijft als Matay. Met Haniyé is er niet alleen een tot in detail uitgewerkt, schitterend en op alle fronten uitnodigend kookboek bij gekomen, maar ook een luik geopend voor iedereen die interesse heeft in waar ons eten vandaan komt.' - Ronit Palache'Soms is een kookboek het waard om eeuwen op te wachten.' - Karin 'Mevrouw Hamersma Kookboekwinkel''Al 4000 jaar goed comfortfood.' - FLOW
€ 33,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)

Maartjes leestip | januari

Klaas Gubbels & Cees Holtkamp Kroketten en andere klassiekers

Nog net in 2022, een paar dagen voor Kerst verschenen op Instagram foto’s van een prachtig vormgegeven boekje: Kroketten en andere klassiekers. Wat was dit nou? Een kookboek? Of was het iets over kunst?

Het felgele boekje met illustraties van Klaas Gubbels zou ook een catalogus bij een expositie kunnen zijn. Toen ik beter keek verschenen de makers op het omslag. Witte letters in een helgele ondergrond, dat zie je niet meteen. Aha! Klaas Gubbels en Cees Holtkamp.
Het boek is een soort dik schrift, prachtig ingebonden. De bladzijden vallen mooi open. En dat is handig bij een kookboek.

Bij elk recept staat een illustratie van Klaas Gubbels. Mooie, eenvoudig ogende, kleurige illustraties. En de recepten zijn helder, meestal kort. Nu zou je denken dat de kunstenaar bij de recepten een illustratie heeft gemaakt, maar nee, dit keer ging het andersom: hij maakte 41 illustraties en de banketbakker bedacht daar telkens een van zijn recepten bij.
Heel leuk gedaan. Een weegschaal bij de zandtaartjes, een doosje lucifers bij de allumettes, drie kurkentrekkers bij de in spiraal gedraaide soepstengels en vier zilvergrijze trechters bij het recept van borstplaat. Deze laatste begreep ik niet helemaal maar dat deert niet. Het zijn beeldschone trechters en het recept is van een prachtige eenvoud.

Cees Holtkamp is natuurlijk al bekend van zijn andere kookboek, De Banketbakker, dat hij samen met  Jonah Freud maakte. Mijn favoriete kookboek allertijden!  Ik heb beide boeken naast elkaar gelegd en de recepten vergeleken. De receptuur van het nieuwe boekje is toch echt anders. Het lijkt wel of Cees Holtkamp zich door de simpele illustraties heeft  laten inspireren tot het nog eenvoudiger opschrijven van zijn recepten. Alle poespas en ruis eruit. Ook de hoeveelheden van de ingrediënten zijn in veel recepten anders. Je zult nu nog meer zin krijgen om even wat lekkers te maken bij de koffie.
Het enige wat niet had gehoeven is het noemen van een bepaalde supermarkt in een aantal van de recepten. Het woord supermarkt had volstaan.

Dit heerlijke boekje komt in mijn kookboekenkast te staan naast zijn dikke broer en ik ga er van alles uit bakken om de komende koude saaie maanden op te vrolijken.

Klaas Gubbels & Cees Holtkamp

Cees Holtkamp&, Klaas Gubbels& Christian Ouwens Galerie

Dit boek met 37 recepten van patissier Cees Holtkamp en 41 illustraties van kunstenaar Klaas Gubbels is een onwaarschijnlijke combinatie van twee onovertroffen meesters, maar juist daarom zo ijzersterk. In de illustraties zie je de patissier door de ogen van Klaas Gubbels met daarop de recepten van Cees Holtkamp als antwoord. Een uniek samenspel van twee disciplines ontstaat waarin kunst en patisserie, omhelsd door de kleurrijke vormgeving van Christian Ouwens Galerie, om elkaar heen dansen. Voor de patisserieliefhebber, de kunstbewonderaar of simpelweg als blijk van waardering.
€ 34,50
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)

Het stemadvies van Maartje & Daan | november

Stemadvies Gouden Kookboek

Maartje Kouwenberg was geen fan van tofu, maar dat is voorgoed voorbij sinds ze een aantal gerechten uit Emma de Thouars’ nieuwe kookboek mocht proeven en vervolgens zelf maken. Haar stemadvies: stem op Tofu!

Lees hier meer over Maartjes keuze, ook haar Boek van de Maand september en bekijk het lievelingsrecept van Emma de Thouars.

Daan van der Valk kent Yvette van Boven al een heel oeuvre. En ja: ‘Keer op keer flikt Yvette het weer: een uniek verrassend kookboek! In het wild is eigenlijk drie boeken in een:

  1. Een herbarium, lekker ouderwets: hoe maak je een herbarium, en een unieke plantengids.
  2. Een receptenboek: kan het duurzamer? De beste recepten met de ingrediënten die je gewoon in het wild kunt plukken.
  3. Een fotoboek. De foto’s van Oof Verschuren zijn subtiel in hun eenvoud. De plant in de hoofdrol! 
Wat mij betreft verdient In het wild de titel Gouden Kookboek: stem op Yvette!’

Tofu

Emma de Thouars

WINNAAR ZILVEREN KOOKBOEK 2022Op haar reizen door Azië is Emma de Thouars verliefd geworden op tofu; door de variëteit in soorten en hoeveel kanten die je ermee op kunt. Aan de hand van duidelijke productinformatie, (reis)verhalen en veertig recepten laat Emma zien dat tofu niet alleen een vleesvervanger is, maar vooral een op zichzelf staand, heerlijk product. Van zelfgemaakte tofu tot Koreaanse sticky tofu en gefrituurde zeewiertofu met krabsaus. Tofu is zelfs heerlijk in desserts, zoals chocoladecustard met sesam-theecrumble of tofupudding met gembersiroop. ‘Ooit stopte ze me ’s avonds laat een zakje witte stash toe; met dit stremsel kon ik thuis zelf tofu maken. Dit zegt eigenlijk al genoeg over Emma’s tofuliefde. Met dit boek gaat ze ook jou aansteken. Emma is even droog als informatief en haar gerechten zijn simpel maar doeltreffend – om niet te zeggen je reinste tofuporn.’– Vanja van der Leeden ‘Als er iemand weet wat je met tofu moet, is Emma het wel! Zij laat met dit fantastische boek zien hoe veelzijdig tofu is en hoe je het écht lekker bereidt.’– De Tofumeisjes ‘Toen ik twintig jaar geleden tofu introduceerde in West-Europa kon ik onmogelijk voorzien dat Emma er zo een lekker en liefdevol kookboek over zou maken.’– Raoul Heertje
€ 23,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)

Van Boven in het wild

Yvette van Boven

WINNAAR VAN HET GOUDEN KOOKBOEK 2022Een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen Al haar hele leven kookt Yvette met gratis proviand uit de natuur. Want waarom zou u tuinkers kopen als er hondsdraf tussen uw stoeptegels groeit? U moet het alleen wéten en leren herkennen. Nou: dit boek is een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. Yvette laat u de meest voorkomende wilde planten zien, ze leert u hoe u ze kunt herkennen en waar ze naar smaken. Zo leert u wildpluk gemakkelijk toe te passen in uw eigen gerechten. Vroeger was het volstrekt normaal om te koken met de natuur direct op het bord, nu zijn we daar een beetje van vervreemd geraakt. Maar nog steeds kunt u écht op élk ommetje uw jaszakken volduwen met de lekkerste planten, die vaak gewoon in het stadsplantsoen te vinden zijn. U hoeft er niet altijd helemaal voor op pad in de duinen of het bos. Toen Yvette opgroeide maakte ze veel herbaria: ze droogde planten die ze mooi vond en plakte ze in haar vele albums. Die kinderhobby heeft ze de laatste jaren weer opgepakt: alles wat ze onderweg op haar wandelingen tegenkwam heeft ze gedroogd tussen lagen papier, karton en planken. Haar man Oof Verschuren heeft de planten én de recepten fabelachtig mooi gefotografeerd. Zo hopen Oof en Yvette opnieuw grote mensen en kleine kinderen te inspireren om zelf ook aan de slag te gaan en daardoor weer goed naar de – vaak eetbare – natuur te kijken. Achter in het boek staan meer dan honderd makkelijke, bijna allemaal vegetarische, (basis)recepten met een originele twist. Ze zijn zo geschreven dat u het ene kruid vaak voor het andere kunt verwisselen, om zo het gerecht een andere smaak te geven, immers: niet alle planten zijn het hele jaar door te plukken, maar er is vaak wel iets te vinden dat erop lijkt. ZAKBOEK Naast dit grote wildplukboek maakte Yvette ook een klein zakboek. Deze past handig in uw tas als u op pad bent. Het zakboek is de eenvoudige versie van zijn grote zus en bevat geen recepten. U vindt het onder ISBN 9789038811291.
€ 38,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)

Maartjes leestip | september

Emma de Thouars, Tofu

Maartje: 'Toen Amazing Asia, Emma’s eerste kookboek, uitkwam, sprak het mij meteen aan. Goede felle kleuren en lekker strak vormgegeven. Emma had een prettig voorwoord, ze was als het ware gezellig met je aan het kletsen. De foto’s van haar in het boek dat ze een uitje staat te hakken of een beetje aan het wokken is in haar keuken waren zo heerlijk herkenbaar. Niks geen styling gewoon op het rommelige aanrecht met het schuursponsje ernaast. Wauw wat een leuke vrouw!

Op een dag botste ik zowat tegen haar op in de winkel. "Hee jij bent van dat kookboek!" zei ik. "Heb je zin om ze te komen signeren?"
"Signeren?" zei ze. "Doen ze dat ook bij kookboeken?"
"Vanaf nu wel!" zei ik en zo geschiedde. De gesigneerde boeken van Emma vlogen de winkel uit.

Emma kwam geregeld langs in de winkel om weer een stapeltje te "doen" en ondertussen vertelde ze dat ze bezig was met een nieuw kookboek; Emma’s Amazing Asia Vega. "Leuk!" zei ik, "dat gaan we natuurlijk op het Spui presenteren." Emma kwam met het geweldige idee om tosti’s te gaan bakken, buiten voor de deur. Bij aankoop van haar boek kreeg je een Mapo tofu tosti. En wederom: zo geschiedde. Het liep storm en de boeken verkochten als zoete mapo tosti’s.

Dit is onze kleine geschiedenis. Thuis kook ik geregeld uit Emma's kookboeken. Mijn liefde voor de bosui en de szechuan peper dank ik echt aan haar. Maar ook het me eigen maken van de Aziatische keuken. Even een lekker sausje voor over je saaie groentes, even snel een gerecht met noedels op tafel zetten. Van Emma geleerd.

En ja, toen kwam het goede nieuws dat kookboek nummer drie in aantocht was: Tofu. Emma vroeg of ik het leuk vond om een paar receptjes te testen voordat ze in het boek zouden komen. Ja leuk natuurlijk. Zeker ook omdat ik niks van tofu wist (en met mij vele anderen) en als ik het al eens maakte was het vies. Een avontuur dus. En het lukte mij voor het eerst super crunchy tofu te maken, met een knapperig gebakken eitje op de rijst. Top.

Ook dit derde kookboek is weer schitterend vormgegeven door Jelle F. Post. De fotografie is weer heel sappig gefotografeerd door Sophia van der Hoek.

Dit boek kan ik met de twee andere, van harte aanbevelen!'

Dit is het lievelingsrecept van Emma de Thouars

 

Tofu

Emma de Thouars

WINNAAR ZILVEREN KOOKBOEK 2022Op haar reizen door Azië is Emma de Thouars verliefd geworden op tofu; door de variëteit in soorten en hoeveel kanten die je ermee op kunt. Aan de hand van duidelijke productinformatie, (reis)verhalen en veertig recepten laat Emma zien dat tofu niet alleen een vleesvervanger is, maar vooral een op zichzelf staand, heerlijk product. Van zelfgemaakte tofu tot Koreaanse sticky tofu en gefrituurde zeewiertofu met krabsaus. Tofu is zelfs heerlijk in desserts, zoals chocoladecustard met sesam-theecrumble of tofupudding met gembersiroop. ‘Ooit stopte ze me ’s avonds laat een zakje witte stash toe; met dit stremsel kon ik thuis zelf tofu maken. Dit zegt eigenlijk al genoeg over Emma’s tofuliefde. Met dit boek gaat ze ook jou aansteken. Emma is even droog als informatief en haar gerechten zijn simpel maar doeltreffend – om niet te zeggen je reinste tofuporn.’– Vanja van der Leeden ‘Als er iemand weet wat je met tofu moet, is Emma het wel! Zij laat met dit fantastische boek zien hoe veelzijdig tofu is en hoe je het écht lekker bereidt.’– De Tofumeisjes ‘Toen ik twintig jaar geleden tofu introduceerde in West-Europa kon ik onmogelijk voorzien dat Emma er zo een lekker en liefdevol kookboek over zou maken.’– Raoul Heertje
€ 23,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)

Nieuwe tuinboeken

Toon alle nieuwe tuinboeken
Mijn moestuin vol verwondering | Nina Nijland | 9789000391790
€ 28,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Moderne natuur | Derek Jarman | 9789493168787
€ 32,50
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Tomaat | Angelo Dorny | 9789464711196
€ 27,50
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
No Dig | Charles Dowding | 9780241541814
€ 40,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Naar een natuurrijke tuin | Peter Bulsing | 9789050119221
€ 32,95
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
RHS Gardening Through the Year | Ian Spence | 9780241655436
€ 28,99
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Zaaiagenda | Hans van Eekelen | 9789050114776
€ 27,95
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Zaai een zaadje! | Sophie Collins ; Melissa Mabbitt | 9789048320288
€ 12,50
Op voorraad Voor 17.00 besteld, binnen 1 à 2 werkdagen in huis. (Op werkdagen)
Van zaaien tot oogsten | Hans van Eekelen | 9789050118156
€ 17,95
Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Duurzaam snoeien | Tinka Chabot | 9789000383726
€ 30,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
200x snoeien | Andrew Mikolajski | 9789089898951
€ 17,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Terra's handboek snoeien & leiden | Christopher Brickell ; David Joyce | 9789089897510
€ 34,99
Levertijd 1 tot 2 werkdagen.
Een kleine eetbare tuin met vaste planten | Madelon Oostwoud | 9789050116244
€ 29,95
Levertijd 1 tot 2 werkdagen.
Van Boven in het wild | Yvette van Boven | 9789038811284
€ 38,99
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Het grote wildplukboek | Edwin Flores | 9789461562814
€ 32,50
Op voorraad Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
Set Minigids Eetbare bloemen | Anna Koster | 9789050117838
€ 23,85
Levertijd 1 tot 2 werkdagen.
Natuurlijk tuinieren | Bob Flowerdew | 9789089898500
€ 20,00
Levertijd 1 tot 2 werkdagen.
Handboek ecologisch tuinieren | Greet Tijskens; Geert Gommers; Frank Petit-Jean; Lieven David | 9789081612890
€ 49,00
Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)
De ongespitte tuin | Charlie Nardozzi | 9789050117975
€ 25,95
Levertijd 1 tot 2 werkdagen.
Ecologische tuin, van aanleg tot beheer | Geertje Coremans ; Greet Tijskens ; Jana Van Butsel | 9789492907097
€ 39,00
Voor 23.00 besteld, binnen 1 à 2 dagen in huis. (Op werkdagen)

KOOKBOEKEN & TUINBOEKEN IN ONZE BOEKHANDELS

Onze boekhandels in Amsterdam en Haarlem zijn onweerstaanbaar voor liefhebbers van kookboeken en tuinboeken. We hebben de nieuwste romans en poëziebundels én de klassieken, overzichtelijk gerangschikt. Onze boekverkopers gidsen je graag door het boekenaanbod. Daarnaast organiseren we regelmatig interviews en signeersessies met schrijvers.

Hulp nodig bij het kiezen? Onze boekverkopers Maartje Kouwenberg en Daan van der Valk maken op deze pagina wekelijks een selectie nieuw verschenen boeken, ze zetten de best verkochte boeken op een rij én één keer per maand kiezen ze elk een boek dat ze extra aandacht willen geven.

Elke twee maanden een leestip van Maartje en Daan in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief Kookboeken & tuinboeken

pro-mbooks1 : athenaeum