Max Porter en Saskia van der Lingen winnen Europese Literatuurprijs 2017

11 september 2017
| | | |

Max Porter en vertaler Saskia van der Lingen winnen dit jaar de Europese Literatuurprijs, dat maakte het Nederlands Letterenfonds zojuist bekend. Auteur en vertaler winnen de prijs voor de beste Europese roman die vorig jaar in Nederlandse vertaling is verschenen voor de roman Verdriet is een ding met veren.

De Europese Literatuurprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver en de vertaler(s) van de beste hedendaagse Europese roman die het afgelopen jaar in het Nederlands is uitgegeven. De prijs werd al vijf keer eerder uitgereikt. In 2016 won Sandro Veronesi met Zeldzame aarden (vertaling Rob Gerritsen). In 2015 won Jenny Erpenbeck met Een handvol sneeuw (vertaling Elly Schippers). In 2014 won Jérôme Ferrari met De preek over de val van Rome (vertaling Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos), in 2013 Emmanuel Carrère met Limonov (vertaling Katelijne De Vuyst en Katrien Vandenberghe), in 2012 Julian Barnes met Alsof het voorbij is (vertaling Ronald Vlek), in 2011 Marie NDiaye met Drie sterke vrouwen (vertaling Jeanne Holierhoek).

Porter ontvangt een geldbedrag van € 10.000 en Van der Lingen € 5.000. Juryvoorzitter Anna Enquist zal de prijs aan auteur en vertaler uitreiken op donderdag 2 november, tijdens de openingsavond van het Crossing Border Festival.

N.B. Lees bij ons ook een fragment uit de roman, en een bespreking. En hier staat de shortlist.

Uit het persbericht:

‘De jury prijst het vernuft van deze roman, die op een originele manier aangrijpend is zonder ook maar een moment sentimenteel te worden. Bovendien is men onder de indruk van de vindingrijkheid van de vertaler, die bijvoorbeeld dankbaar gebruik heeft gemaakt van het feit dat het Nederlands rijk is aan vogelmetaforen. Zo werd het Engelse “Permission to leave” in het Nederlands “Verlof om op te krassen”. De jury heeft met deze prijs een boek willen bekronen dat bij uitstek laat zien hoe gevarieerd de “Europese literatuur” kan zijn.’

 

pro-mbooks1 : athenaeum