Terug

Recensies

Hemingway, verliefd in Venetië

In Autumn in Venice: Ernest Hemingway and His Last Muse beschrijft de Italiaans-Amerikaanse schrijver Andrea Di Robilant hoe Ernest Hemingway in Venetië in de ban raakte van de dan achttienjarige Adriana Ivancich. In zijn uiterst goed gedocumenteerde en bovendien zeer leesbare boek volgt Di Robilant…

Yann Martel High Mountains

Met Life of Pi won Yann Martel in 2001 de loterij: er werden meer dan 12 miljoen exemplaren van verkocht, het werd bekroond met de Man Booker Prize en vervolgens uiterst succesvol verfilmd. Na het enigszins omstreden Beatrice and Virgil uit 2010 zet Martel met The High Mountains of Portugal (door Ma…

De liefde is toch het allerbelangrijkst

David Foenkinos (Parijs, 1974) weet zijn lezers sinds zijn debuut in 2002 steeds opnieuw te verrassen. Na de fictieve liefdesgeschiedenis La Délicatesse (2009), dat wel als zijn literaire doorbraak kan worden beschouwd, volgde onder andere Charlotte (2014), gebaseerd op het leven van de Duits-joodse…

Het familiehuis als levend organisme

Een literair debutant heeft als ondankbare taak zijn boek aan de man te brengen terwijl het lezerspubliek maar weinig aanknopingspunten heeft. Maar wie Christophe Boltanski's La Cache las, was meteen gewonnen voor dit boek. Boltanski, werkzaam als journalist en oorlogscorrespondent voor Libération e…

Mon cher Hellmut: Michel Tournier zoals we hem nog niet kenden

Een uiterste beminnelijke en eloquente man die nooit het achterste van zijn tong laat zien: wie ooit het non-fictiewerk en interviews van Michel Tournier las, ontkwam niet aan die indruk. Niet voor niets publiceerde hij in 2002 zijn dagboek dat hij pesterig de titel Journal Extime meegaf. ‘Je …

Jezus voor beginners - het Evangelie van Carrère

De verbazing was afgelopen jaar groot: het boek dat als ‘chef d’oeuvre’ van de ‘rentrée littéraire’ was binnengehaald en waarvan meteen honderdduizend exemplaren werden verkocht, stond op geen enkele longlist. Ook de Goncourt-jury haalde zijn neus op voor …

De nostalgie van Zjabotinski herontdekt

Deze week verschijnt bij Wereldbibliotheek de Nederlandse vertaling door Otto Boele en Inge van Gemert van de roman Afscheid van Odessa van Vladimir Zjabotinski. Zjabotinski (1880-1940) is de geschiedenis ingegaan als militant zionist en de politieke tegenstrever van Ben Goerion. Zijn lite…

Jezus, aliens, de liefde voor je vrouw en nooit meer willen schrijven

Michel Faber (1960) lijkt met ieder nieuw boek zijn eigen schrijverskunst op de proef te willen stellen. Zo is zijn roman Under the skin (2000) een mengeling van sciencefiction en horror terwijl het uiterst succesvolle The Crimson Petal and the White (2002) wel omschreven is als Sex and the City in …

Jezus voor beginners - het Evangelie van Carrère

De verbazing was afgelopen september groot: het boek dat als ‘chef d’oeuvre’ van de ‘rentrée littéraire’ was binnengehaald en waarvan in de eerste weken honderdduizend exemplaren werden verkocht, stond op geen enkele longlist. Ook de Goncourt-jury haalde zijn neus op voor Le Royaume van Emmanuel Car…

Couperus op de kaart gezet

Het zal nog lastig zijn om in 2013 aan het werk van Louis Couperus te ontkomen. Het Louis Couperus Genootschap besloot het honderdvijftigste geboortejaar van de schrijver, die in 1923 overleed, tot Couperusjaar uit te roepen. In het kader daarvan worden tal van lezingen, literaire wandelingen, speci…

  • Pagina :
  • 1
pro-mbooks1 : athenaeum