De meest romantische boeken volgens de boekverkopers van Athenaeum Boekhandel

14 februari 2024
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |

Valentijnsdag! Je hoeft niet bij The Shop Around the Corner te werken om romantiek te zien in boeken, en die boeken hoeven geen schematische lectuur te zijn. Wij vroegen onze collega’s: wat is jouw meest romantische boek, of aan welk boek heb jij de meest romantische herinneringen? En dit is wat ze antwoordden. Van Austen tot Zweig, van Barthes tot Zamjatin, en driemaal Connie Palmen, in 36 romantische boeken voor het hele jaar.

(Dit item stamt van 14 februari 2022, en is aangevuld!)

Eline van Starkenburg

Voor Valentijnsdag lees ik Ernaux! In Alleen maar hartstocht neemt zij de lezer mee in een verhaal van passie en verlangen. Over volledig opgaan in een liefde, zoals alleen zij dat omschrijven kan.  

Bob Kappen

Connie Palmens De wetten natuurlijk. Waarom? Waarom niet?!

Remon den Ouden

Gontsjarovs Het ravijn, denk ik. De grootste, meest herkenbare liefdeservaring, van een man die verliefd blijft op een achternicht, ondanks dat ze hem mijdt en afstoot, en telkens weer, 900 pagina's lang probeert hij het. En ondanks die cirkeltjes waarin hij loopt, ondanks die herhaling blijf je doorlezen - iets wat ik met Oblomov niet had. Dus uitgevers, pak die handschoen op, geef het boek weer uit!

Maartje Kouwenberg

Liefde gaat door de maag toch? Dan ben ik wel verliefd op BruttoHet mooist uitgegeven kookboek van afgelopen jaar. Na het eten van de  Amandel bloedsinaasappeltaart uit dit boek maak je alles weer goed met je lief.
En als je indruk wil maken, bak de focaccia! Het kneden van het deeg is al een erotische bezigheid. Een hapje van dit knapperige maar oh zo zachte brood is heaven. Dat druppeltje olijfolie dat langzaam van je kin naar beneden druppelt.
Kook voor elkaar uit dit boek! Of beter... kook samen uit dit boek.

Emma Honig

Voor mijzelf is het momenteel Rachels rokje van Charlotte Mutsaers. Omdat de liefde kan inslaan als bliksem, verwarring oproept en je voor altijd bijblijft. Over Rachel, die vroeger en later niet openlijk de liefde durft uit te spreken, maar in plaats daarvan een verstrengelende rok van fantasie en herinneringen maakt.

Maite Karssenberg 

Wij van Jevgeni Zamjatin, omdat het de mooiste beschrijving van verliefdheid geeft die ik ken. Misschien juist omdat het zich afspeelt te midden van een dystopische, mechanische wereld, waarin het leven volgens een strikt rooster verloopt en de mensen door de staat hun fantasie wordt afgenomen. De hoofdpersoon, de man 'd-503', wordt verliefd op de kritische vrouw 'i-330', breekt daardoor uit zijn grijze, gereguleerde wereld en keert zich tegen de Eenheidsstaat. Een geweldig boek voor en over (hopeloos) verliefde mensen en de subversieve kracht van de liefde.

Romy Day Winkel

I’m very into you van Kathy Acker en McKenzie Wark. Dit is een e-mailcorrespondentie tussen avant-garde schrijver Kathy Acker en filosoof McKenzie Wark, waarin ze, na een stormachtige nacht samen, elkaar schrijven over seks, gender en hun liefdesleven. Dit doen ze door hevig te theoretiseren tussen het flirten door en ook dat kan ongelofelijk romantisch zijn!

I.M. van Connie Palmen. Ik heb gezwijmeld bij dit boek, ondanks dat Ischa me een best vermoeiende liefdespartner lijkt. Bovendien is het meteen duidelijk dat Connie hem hevig geïdealiseerd heeft, wat meteen een soort exercitie in vorm lijkt: dit is hoe romantiek kan objectificeren en dat leest heerlijk.

Daan van der Valk

Tot mijn grote vreugde zag ik dat mijn meest romantische boek sinds kort weer in druk is!

1982, ik was 21 jaar en het was het laatste jaar dat ik nog thuis in Aerdenhout woonde. Ik las met rode oortjes Terugkeer naar Brideshead van Evelyn Waugh. Dat wilde ik dus ook; kennis maken met een aristocratische excentrieke familie, uiteraard inclusief een zoon des huizes die ook op jongens valt. Terug naar Bridseshead was een boek waarmee ik weg kon dromen. Later heeft James Ivory er nog een prachtige serie voor de BBC van gemaakt. Het boek is deze maand eindelijk weer herdrukt met een voorwoord van Joost de Vries. Lees dat voorwoord op onze site.

Anneke Reijnders

Twee woorden: Vita & Virginia.

Martin Smit

Ik lees niet veel romantische boeken, maar Beer [fragment] van Marian Engel is daar misschien een uitzondering op. Een vreemd, zonderling romantisch boek over een jonge vrouw die archiefwerk gaat doen op een afgelegen negentiende-eeuws landgoed, waar een beer in de achtertuin blijkt te leven. De vrouw en de beer beleven een bijzondere romance. Het boek deed me denken aan de film La Bête van Walerian Borowczyk uit 1975, maar dan zonder horror.

Helen Westerik

Sowieso Roland Barthes, A Lover’s Discours. Hij fileert de liefde – maar het is gewoon zo’n genot om Barthes te lezen. Tussen lucide en poëtisch in, heel mooi. 

Christine de Jong

The Passion van Jeanette Winterson. Dit boek gebruikte ik vroeger als lakmoesproef; als ik iemand heel leuk vond gaf ik het cadeau, en als ze het niet begrepen dan waren ze afgeschreven!

Lynn van der Zaag:

  • P.S. – Jet Steinz. 150 opmerkelijke brieven, heeft me geïnspireerd om vaker in de pen te klimmen (hoe romantisch is dat).
  • Hokwerda’s kind – Oek de Jong (in de week dat ik het las voelde ik me zo raar en naar – liefde is zo moeilijk!!!)
  • en Normal People – Sally Rooney!

Marieke van Ekeren

De wereld van gisteren gaat niet over een liefde tussen twee mensen maar over een liefde voor en terugverlangen naar een mooie, zorgeloze tijd. Naarmate het boek vordert steekt die tijd steeds romantischer af tegen de verschrikkingen van de vroege twintigste eeuw en de gevolgen voor het leven van de auteur, Stefan Zweig. De gruwel die hij heeft moeten incasseren dreef hem uiteindelijk tot zelfmoord. Zelfs al was hij gevlucht en veilig. Hij kon zijn gebroken hart niet langer dragen. Ik vind het boek hartverscheurend.

Roel Salemink

De ex-zoon [fragment], van Sasja Filipenko. Hoewel dit boek niet per se over romantische liefde gaat, gaat het wel over jongeren en hun liefde voor hun land. De roman gaat over een jongen in Wit-Rusland. Er is een meisje verliefd op hem, maar hij raakt in coma tijdens een demonstratie en ontwaakt pas tien jaar later.

De auteur was onlangs hier in de winkel om te signeren, en ik vond het ontroerend om te merken hoezeer hij zijn land miste. De Wit-Russische Filipenko leeft vanwege zijn eigen activisme en schrijverschap in ballingschap. Vlak voor zijn afscheid na zijn bezoek aan Athenaeum zei hij nog: ‘Ik wil eigenlijk gewoon naar huis.’

Elly Ooms

Moeilijk kiezen…

  • Jane Austen, Pride and Prejudice [onze recensie], omdat ik dit moest lezen voor een cursus in het eerste jaar aan de UvA en toen dacht: ooooh dat studeren is dus niet zo moeilijk als ze dit soort romannetjes opgeven. Pas bij de eerste les toen de docent helemaal inging op de sociale geschiedenis die in de roman wordt aangekaart, spatte mijn roze wolk uit elkaar!
  • Emily Brontë, Wuthering Heights, vanwege de woeste Heathcliff die mijn hart sneller deed kloppen, maar door het boek heen wordt hij eigenlijk een zielige man, dat is jammer.
  • Rascha Peper, Oesters, omdat de beschrijving van de behoedzame liefde van de oudere man voor de jonge studente zo mooi beschreven wordt. Er is in dit boek voor de hele #MeToo-periode geen sprake van machtsmisbruik of ongewenste intimiteiten, terwijl er een groot leeftijdsverschil is. De eenvoud van de ontmoeting, het bij elkaar komen; er is geen rozige gloed over het verhaal gegoten maar toch heb ik het toen in één adem uitgelezen.
  • Jennifer Niven, Breathless: heerlijk boek, meisje tegen haar zin op een tropisch eiland, groepje jongeren, mooie beetje stoute knappe jongen wat wil je nog meer!

Update 14 februari 2024: Elly, inmiddels elders werkzaam, appt: Curtis Sittenfeld, Romantic Comedy!

Ingeborg Rosenberg

Ik dacht: Dat is niet zo moeilijk, mijn favoriete romantisch boek! Maar bij een rondje langs mijn boekenkasten bleek dat ik toch vooral boeken lees over buitenbeentjes, weirdo's, dystopische boeken, heel veel non-fictie, spannende boeken maar romantisch.... niet dus. Maar, op een andere manier is dit boek ook vol liefde: Brave honden halen de Zuidpool niet van Hans-Olav Thyvold is een hartverwarmende en hilarische roman over trouw en vriendschap tussen mens en hond.
Tassen is de hond van de oude majoor Thorkildsen, hij weet dat de majoor ziek is en dood gaat en blijft achter met mevrouw Thorkildsen. Samen rouwen ze om de majoor en proberen ze hun leven weer een beetje op de rails te krijgen.
Wat dit boek zo ontzettend grappig maakt is dat Tassen de ik-persoon is en dat alles vanuit zijn hondzijn wordt verteld. Ik ben tijdens het lezen vaak in de lach geschoten en weet nu zeker dat mijn hond mij begrijpt. Een aanrader voor hondenliefhebbers.

Daan Stoffelsen

Monogame relaties met boeken vallen me zwaar, en met gelijke delen ernst en humor en seks en liefde en drama kom ik op

Ghizlan El Hachimi:

Yukio Mishima, Thirst for Love, gaat over een traditioneel huishouden in de jaren veertig in Japan, over een vrouw die inwoont bij haar schoonouders en inmiddels weduwe is, en een seksuele relatie krijgt met haar schoonvader, eigenlijk tegen haar wil. Dan wordt ze verliefd op de tuinman/knecht en raakt in korte tijd totaal door hem geobsedeerd. Het eindigt in een tragedie…

Mishima is een van mijn lievelingsauteurs. Zijn stijl is Jane Austen-esk, maar dan Japans en met een uitgesproken moderne sensibiliteit. Mishima was zelf een vreemde, tragische figuur; hij was fascist, biseksueel en pleegde harakiri (traditionele vorm van zelfmoord voor de samoerai). Mishima schrijft subliem over fysieke sensaties en hoe die aan emoties gekoppeld zijn. Niet romantisch als in zoetsappig dus, maar Romantisch met een hoofdletter R.

Anneke Leene

Een Georgische klassieker: Kurban Said, Ali en Nino.

Maartje Kouwenberg

Het Bureau, want Maarten en Nicolien hadden toch wel een prachtige relatie!

Annetje Rubens

Schattig van Lida Dijkstra. Tijn het konijn wil niet meer schattig zijn. Dus wordt hij een stoere motormuis. Maar wat als zijn hart begint te roffelen van een konijntje dat wel van schattig houdt? Superleuke tekeningen en een heel romantisch verhaal!

Marius de Smet

Lang, lang geleden (ik was nog geen twintig) trok ik zo nu en dan een boek uit de boekenkast van mijn vader. Zo bespaarde ik mij de aanschafkosten van nieuwe boeken want, al had ik een baantje in een kantoorboekhandel, er moest ook uitgegaan worden en mijn studieboeken moest ik zelf betalen. Om een lang verhaal wat in te korten, in genoemde boekenkast vond ik op zekere dag De kleine Rudolf van Aart van der Leeuw. Even het internet erbij gehaald; de eerste druk stamt uit 1942. Het exemplaar van mijn vader is van later datum, ergens vijftiger jaren.

Het verhaal geep me meteen bij mijn jeugdige kladden. Sowieso was ik op die leeftijd redelijk gevoelig (dat is eerlijk gezegd een beetje met de tijd gesleten…) maar de mate waarin ik van de reeks ongelukkigheden die elkaar in hoge mate opvolgden ondersteboven werd gekegeld was toen zelfs voor mij aan de intense kant. Maar, je raadt het natuurlijk nooit, uiteindelijk weet de kleine held uit het verhaal het geluk en de liefde toch te vinden! Romantiek ten top.

Nooit meer herlezen. Een boek dat op die leeftijd een dergelijke indruk heeft gemaakt moet je denk ik verder voor altijd met rust laten.

Reny van der Kamp

Heerlijke vraag. Er schieten me twee titels te binnen.

Het eerste is een kinderboek: Wij uit Bolderburen van Astrid Lindgren. Ik was als kind een enorme romanticus, wilde altijd net zo leven als de kinderen in de boeken die ik las. De natuur, het kleine dorp, je pasgeboren lammetje dat mee naar school loopt; ik stelde me helemaal voor hoe dat zou zijn en dat ik daar dan woonde. Ik deed dan soms met mijn vriendinnetje ook 'net alsof', en zo speelden we dat we in dat dorpje woonden. Zalige herinneringen. uiteindelijk werd ik een 'stadskind' maar de natuur blijft altijd trekken.

Het tweede is Four Letters of Love van de Ierse auteur Niall Williams. Een ontroerend boek. Ik houd sowieso van brievenromans, en deze is heel teder, hoewel de omgeving behoorlijk hard is. Het speelt zich af op een Iers eiland, en de hoofdpersoon is een onzekere jongeman die zielsveel houdt van een onbereikbaar meisje. Hij schrijft haar 4 brieven waarin hij zijn ziel bloot legt. Ze schrijft nooit terug, hij wordt bijna wanhopig. Zij weet van niets, en ook niet wat ze met deze bijzondere jongen aan moet. In deze bijzondere roman is vooral de kwetsbaarheid van de liefde voelbaar. Echt prachtig!

Ilja Velthuis

Een van de mooiste boeken over de romantische liefde is wat mij betreft Jij zegt het [fragment | onze recensie] van Connie Palmen. In deze roman beschrijft zij de liefde tussen de jonge studente Sylvia Plath en Ted Hughes. We lezen over hen door de ogen van Hughes - die op dat moment net gedebuteerd is als dichter. Hun liefde lijkt onontkoombaar vanaf het prille begin, en heeft een grote stuwende en verzengende kracht die hen beiden in zijn greep houdt. Als lezer voel je dat dit niet goed kan blijven gaan, en juist daardoor is het de liefde heel intens. Het is een prachtige beschrijving van de liefde tussen twee mensen die niet met en niet zonder elkaar kunnen leven, en die nog altijd voortleeft in de poëzie die Hughes ook daarna hierover schreef. Door deze roman ben ik ook de dagboeken van Plath gaan lezen, die getuigen van haar fantastische schrijftalent. 

De meest romantische boeken volgens de boekverkopers van Athenaeum Boekhandel

Delen op

€ 15,00
€ 22,50
€ 34,99
€ 18,95
€ 19,99
Wij
€ 15,00
€ 17,50
€ 25,00
€ 17,50
€ 16,99
€ 12,99
€ 16,99
€ 15,00
€ 35,99
€ 20,00
€ 21,99
€ 16,99
€ 13,99
€ 20,00
€ 13,99
€ 15,00
€ 15,99
€ 13,99
€ 12,50
€ 26,99
€ 22,99
€ 15,99
€ 19,99
€ 20,99
€ 10,00
€ 10,00
€ 10,00
pro-mbooks1 : athenaeum